300 milliárd euróból számolná fel az EU az orosz energiafüggőséget

2022. május 18. – 13:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 300 milliárd euróra, azaz átszámítva 115 ezer milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy az Európai Unió teljesen függetlenné váljon 2030-ra az orosz energiahordozóktól – írja a Welt az Európai Bizottság számításai alapján. Ezt az összeget pedig kész lenne rendelkezésre bocsátani az EU, közölte szerdán a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen.

Mint mondta, a „lehető leghamarabb” csökkenteni kell az EU energiafüggőségét Oroszországtól, a 300 milliárd eurós csomaggal pedig olyan intézkedéseket támogatnának, melyek elősegítik az energiatakarékosságot és a fosszilis energiahordozókról való leválást. „Ezzel turbó fokozatra kapcsoljuk az európai Green Dealünket” – mondta von der Leyen.

A csomag keretében lerövidítenék a megújuló energiával kapcsolatos projektek engedélyeztetési folyamatait, kötelezővé tennék egyes területeken a napelemek telepítését, és célzott befektetésekkel fejlesztenék a villamosenergia-hálózatokat – sőt, a gáz- és olajhálózatokat is.

A Welt szerint az orosz olajtól erősen függő országok – köztük Magyarország is – összesen kétmilliárd euró, azaz közel 770 milliárd forint értékű támogatást kaphatnának az oroszoktól való leválásra.

A 300 milliárd eurós csomag – a koronavírus-járvány utáni helyreállítási csomaghoz hasonlóan – részben kölcsönökből, részben támogatásokból állna. Az intézkedésekről pedig még tárgyalniuk kell az egyes tagállamokkal és az Európai Parlamenttel is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!