Orosz hekkerek az Eurovíziós Dalfesztivál szavazását is megpróbálták befolyásolni

2022. május 16. – 14:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszbarát hekkerek megpróbálták megzavarni a Eurovíziós Dalfesztivál szavazását – közölte az olasz rendőrség. Az ukrán induló, a Kalush Orchestra nevű formáció a közönségszavazáson elért hatalmas támogatottságának köszönhetően így is nagy fölénnyel megnyerte a Torinóban rendezett dalversenyt – írja a BBC.

Az olasz rendőrség azt közölte, hogy a Killnet nevű orosz hekkercsoport az első elődöntőt – amelyben az ukránok is felléptek –, valamint a szombati nagy döntőt is célba vette, de az olasz hatóságok kiberbiztonsági részlege megakadályozta a támadásokat.

„Különböző DDOS jellegű támadásokat indítottak, amelyek a hálózati infrastruktúrákat célozták a szavazás és az előadások közben, ezeket azonban sikerült hatástalanítani” – áll a rendőrség közleményében.

A 2022-es Euróvíziós Dalfesztivált megnyerő Kalush Orchester – Fotó: Yara Nardi / Reuters
A 2022-es Euróvíziós Dalfesztivált megnyerő Kalush Orchester – Fotó: Yara Nardi / Reuters

Eközben az Eurovíziós Dalfesztivált szervezető Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) közleményt adott ki arról, hogy hat ország nemzeti zsűrijének szavazatait törölték. Ez a hat ország Azerbajdzsán, Grúzia, Montenegró, Lengyelország, Románia és San Marino voltak.

„A 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjének második főpróbája után a zsűri szavazásának elemzése során hat ország eredményeiben bizonyos szabálytalan szavazási mintákat azonosítottak. Az EBU rendkívül komolyan veszi az Eurovíziós Dalfesztiválon a szavazás manipulálására irányuló gyanús kísérleteket, és a hivatalos szavazási útmutatóval összhangban joga van eltávolítani az ilyen szavazatokat, függetlenül attól, hogy az ilyen szavazatok valószínűleg befolyásolják-e a szavazás eredményét és/vagy kimenetelét” – áll az EBU közleményében.

A döntő során az azeri, a román és a grúz zsűri pontszámait a szokásos nemzeti képviselők helyett Martin Österdahl, a dalfesztivál igazgatója olvasta fel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!