Az EU külügyi vezetője szerint zajlik a vita Magyarországgal az olajembargó miatt

2022. május 16. – 21:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Josep Borrell-t, az EU külügyi vezetőjét idézi a Guardian Magyarországgal kapcsolatban. Borell szerint Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az Oroszországgal szembeni uniós olajembargót nem politikai, hanem gazdasági okokból blokkolja. A kérdést még nem tartja lezártnak: „A vita folytatódni fog arról, hogy mikor és mekkora költséget kell majd viselniük az egyes tagállamoknak.” Akkor is Magyarországra célzott, amikor ezt nyilatkozta:

Az EU elfogadhatatlannak tartja, hogy a balkáni országok semleges álláspontot képviseljenek Oroszországgal szemben.

Az orosz olaj fokozatos kivonására vonatkozó javaslatot 12 nappal ezelőtt mutatta be Ursula von der Leyen bizottsági vezető. A korábbi öt szankciócsomaggal ellentétben azonban, amelyeket a 27 tagállam gyorsan jóváhagyott, a tárgyalások ezúttal megrekedtek. Az orosz fosszilis energiahordozóktól különösen függő négy tagállam, Bulgária, Csehország, Magyarország és Szlovákia – azt követelik az Európai Bizottságtól, hogy 2024 decembere után is importálhassanak orosz energiát.

Magyarországot tekintik az első számú ellenállónak, Orbán Viktor miniszterelnök kategorikusan elutasító nyilatkozatai miatt. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a külügyminiszteri tanács hétfői brüsszeli ülésére érkezve úgy vélekedett a magyar politikáról, hogy „most sajnos az egész Uniót túszként tartja fogva egy tagállam, amely nem tud segíteni abban, hogy konszenzust találjunk”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!