Ha Olaszországba repül, vigyen maszkot

2022. május 15. – 16:51

Ha Olaszországba repül, vigyen maszkot
Lassan érkeznek a turisták Szicíliába is, élet Marina di Ragusa strandján 2022 május 15-én délután – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

Másolás

Vágólapra másolva


Olaszország repülőterein és az országból induló légi jártakon megmarad a maszkviselési kötelezettség egészen június 15-ig, annak ellenére, hogy az Európai Unió ezt hétfőtől eltörli. Olaszországban a városi és a hosszútávú tömegközlekedési eszközökön június 15-ig kötelező az orrot és szájat elfedő maszk viselése, FFP2-es maszkot kell húzni a

  • buszokon,
  • villamoson,
  • metrón,
  • vonatokon,
  • hajókon és a
  • repülőkön.

Ugyanígy maszkot kell hordani a repülőtereken is.

Május 16-tól ugyan vége lesz az általánosan kötelező maszkviselésnek az európai repülőtereken és repülőjáratokon, de a maszk használatát az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) továbbra is leghatásosabb megelőzési eszközként jelölte meg.

Oltás? Kell? Nem kell?

Május 31-ig az Olaszországba történő belépéshez továbbra is szükséges a legalább egy oltás felvételét bizonyító oltási vagy más védettségi igazolás. Utóbbi a betegségből történt kigyógyulás igazolásával vagy az utazás előtti 48 órában végzett negatív antigén gyorsteszttel váltható ki. Az igazolást a repülőtereken szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik.

Az első és a második oltás érvényessége a beadástól számított hat hónapig tart, emlékeztető oltás esetében az érvényesség nincs határidőhöz kötve.

A belépést követően az oltási vagy védettségi igazolásra nincs szükség Olaszország területén, kivéve a kórházakban, más egészségügyi intézményekben vagy idősotthonokban.

A szállás- és vendéglátóhelyeken nem kell semmilyen igazolást felmutatni, hasonlóképpen a tömegközlekedési eszközökön, múzeumokban, kulturális vagy sporteseményeken, valamint a strandokon sem.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!