A G7-országok külügyminiszterei elítélték Putyin atomfegyveres fenyegetőzését

2022. május 14. – 16:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A G7-országok soha nem fogják elismerni az orosz katonai erővel megváltoztatni akart határokat – jelentette ki az iparilag legfejlettebb hét országot tömörítő csoport a háromnapos németországi találkozóját lezáró, szombati nyilatkozatában. A külügyminiszterek az észak-németországi Wangelsben tanácskoztak az MTI tudósítása szerint, és deklarálták, hogy folytatják Ukrajna megsegítését fegyverekkel és más hadi eszközökkel mindaddig, amíg szükséges.

„Továbbra is elkötelezetten támogatjuk Ukrajna – és annak részeként a Krím – szuverenitását és területi egységét”. Németország külügyminisztere, Annalena Baerbock hozzátette, hogy a határkérdésekről csak maga Ukrajna dönthet, mivel a saját területéről van szó. „Támogatjuk azokat a döntéseket, amelyeket Ukrajna meghoz az ország biztonságának és békéjének szavatolására” – jelentette ki a tanácskozást lezáró sajtóértekezletén.

A német külügyminiszter, Annalena Baerbock – Fotó: Marcus Brandt/AFP
A német külügyminiszter, Annalena Baerbock – Fotó: Marcus Brandt/AFP



A hét ország (Németország, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Japán és Nagy-Britannia) elítélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „felelőtlenül fenyeget vegyi- biológiai és atomfegyverek bevetésével”. Emellett felszólították Moszkvát, hogy oldja fel az ukrajnai gabonaexport blokádját.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!