Koronavírus ellen szólította hadba Kim Dzsongun az észak-koreaiakat, de továbbra sincsenek vakcinák

2022. május 14. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun hadba szólított mindenkit az országban hivatalosan a napokban kitört, de rohamos sebességgel terjedő koronavírus-járvány legyőzésére, a helyzetet pedig nyugtalanítónak nevezte – számolt be az MTI.

Észak-Korea pénteken – a világjárvány kitörése után több mint két évvel – számolt be a betegség első halálos áldozatairól, emellett 187 ezer „lázas betegről” tett jelentést. Az ápolt betegek száma szombatra közel százezerrel növekedett és 27 halálos áldozatot is jelentettek. A hivatalos közlés azonban nem koronavírusról szól, hanem olyan betegekről és áldozatokról, akiknek a legtöbbje

„tudatlanságból túladagolja a gyógyszereit, vagy éppen nem veszi be az előírtat.”

Hírügynökségi beszámolók alapján az országban a hivatalosan jelentettnél jóval több lehet a betegek száma, de többségük nem szorul kórházi ápolásra. A Reuters szerint semmi jele annak, hogy az országban tömeges tesztelés folyna, erre nincs is lehetősége az országnak. Észak-Korea nem fogadott el semmilyen oltóanyagot az Egészségügyi Világszervezettől (WHO), de a kínai és az orosz vakcinákra sem tartottak igényt.

Kim Dzsongun a járvány miatt összehívta az uralkodó Koreai Munkapárt rendkívüli ülését, és ezen beszélt drámai szavakkal a helyzetről. A valóságról azonban kevés információ derül ki, aminek egyik oka az, hogy tavaly rengeteg diplomata és segélyszervezet menekült el az áruhiány és a mindennapi élet korlátozása miatt.

2020 óta zárva az ország, a koronavírus azonban bejutott

Észak-Korea a határait egészen 2020. januárja óta teljesen zárva tartja, még az olimpiai részvételüket is visszamondták a járvány miatt. Az új variánsok megjelenésével az ország még inkább elszigetelte magát: a CNN beszámolója szerint a Kínából érkező import 99 százalékkal csökkent 2020. január és szeptember között. Azt nem lehet jelenleg tudni, hogy ilyen erőfeszítések után, hogyan jutott be a járvány az országba.

A járvány berobbanása viszont itt katasztrofális állapotokhoz vezethet – hívja fel a figyelmet erre több szakértő is. Az ország egészségügyi infrastruktúrája vélhetően nem lesz elegendő, hogy tömegesen tudja fogadni a betegeket. Azonban ahogy az 1990-es éhínségben meghaltak számát sem ismerte el soha Észak-Korea, úgy várhatóan a koronavírus áldozatairól, sem lesznek valós számok, írja beszámolójában a CNN.

Észak-Korea egyelőre igyekszik lezárásokkal kezelni a kialakult helyzetet. Kim Dzsongun arra adott utasítást, hogy vegyenek példát Kína

„eredményeiből és tapasztalataiból, amelyeket a rosszindulatú fertőző betegség elleni küzdelemben már elértek.”

A WHO a korábbi elutasítás ellenére továbbra is hajlandó lenne felajánlani az országnak vakcinát, amennyiben az jelezné, hogy beindítják a tömeg oltási programjukat. Az ország a járvány által okozott megbetegedéseket is csak „lázas betegségnek” nevezi, így az oltás segítségével történő immunizálás egyelőre nem valószínű Észak-Koreában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!