Guardian: Sok száz orosz katona tagadta meg, hogy Ukrajnába menjen harcolni

2022. május 13. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz olyan hivatásos orosz katona van, aki megtagadta, hogy Ukrajnába menjen harcolni – írta a Guardian. Erre minden jogalapjuk megvan, miután hivatalosan Oroszország nem is nevezi háborúnak az ukrajnai harci cselekményeket, csupán rendkívüli katonai hadműveletnek. Olyannyira, hogy egy, a háború kezdetén elfogadott törvény szerint tilos is nyilvánosan háborúként jellemezni az orosz katonai akciót.

A brit napilap több olyan katonával is beszélt, akik elutasították, hogy Ukrajnába rendeljék őket. „Szeretnék hazamenni és nem koporsóban” – mondta az egyik, neve elhallgatását kérő katona, akinek elmondása szerint a tisztek sem voltak lelkesek az invázió hírére. Elmondása szerint a tisztek fenyegetőznek ugyan hadbírósággal, börtönnel, de ezeknek nincsen jogalapjuk.

Egy jogsegélyt nyújtó ügyvéd elmondta, hogy az irodája több száz katonával áll kapcsolatban, akik jogi tanácsot kérnek arra, hogyan maradhatnának távol az inváziótól.

Köztük van a nemzeti gárdának az a 12 tagja, akiket az utasítás megtagadása után elbocsátottak a szervezet kötelékéből, aminek jogalapját ők vitatják – ehhez a legfőbb érv ismét az a tény, hogy a Kreml nem is nevezi háborúnak az ukrajnai orosz akciót.

„Nincs meg a jogi alapja, hogy eljárást indítsanak a katonák ellen, akik orosz területen tartózkodva tagadják meg a harcot” – mondta Mihail Benyas. Az ügyvéd megjegyezte, hogy a helyzet egészen más lenne, ha Oroszország hivatalosan is háborút hirdetett volna.

Valójában persze háborúról van szó, nyugati hírszerzések szerint szárazföldi erejének 80 százalékát vetette be Oroszország. Rob Lee brit katonai szakértő szerint előállhat olyan helyzet, amikor a Kreml kénytelen lesz valóban háborúnak nevezni a háborút, annak minden jogi következményével, hogy ezzel bezárja a kiskaput azok előtt a katonák előtt, akik nem akarnak Ukrajna ellen harcolni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!