Indiában akkora forróság van, hogy dehidratált madarak esnek le az égből

2022. május 12. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Naponta tucatjával esnek le az égből a kimerült, dehidratált madarak a nyugat-indiai Gudzsarát államban tapasztalható hőhullám miatt.

Az állam legnagyobb városában, Ahmanábádban az elmúlt napokban 45-46 fok volt a napi legmagasabb hőmérséklet, és az előrejelzések szerint a következő napokban sem várható enyhülés. A hőség éjszaka is alig hagy alább, a hajnali órákban jellemzően 30 fok körül szokott lenni.

A helyi állatorvosok és állatmentők azt mondják: a madarak azért kerülnek ilyen állapotba, mert nem jutnak ivóvízhez, ugyanis a forróság kiapasztotta a vízforrásokat. Egy állatkórházban az elmúlt hetekben több ezer madarat kezeltek, naponta több tucat madarat visznek be hozzájuk az állatmentők.

A helyi állatmentők szerint az idei az utóbbi idők legnehezebb évei közé tartozik, mintegy tíz százalékkal nőtt a megmentésre szoruló madarak száma.

Állatorvos táplál egy kimerült, kiszáradt madarat Ahmanábádban – fotó: Amit Dave
Állatorvos táplál egy kimerült, kiszáradt madarat Ahmanábádban – fotó: Amit Dave

Az utóbbi években a nyarat megelőző forró hónapokban Dél-Ázsia nagy része kiszáradt. Narendra Modi indiai miniszterelnök a napokban a megnövekedett tűzveszélyre is figyelmeztetett.

Klímaszakértők szerint napjainkban minden hőhullám a globális felmelegedéssel hozható összefüggésbe. „Az olyan szélsőséges forróságok, mint a Dél-Ázsiát márciusban és áprilisban sújtó hőhullám, már most is a leghalálosabb szélsőséges éghajlati események közé tartoznak” – mondta Friederike Otto, a londoni Imperial College Grantham Intézetének tudósa.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass