Halálra vertek egy istenkáromlással vádolt diáklányt Nigériában

2022. május 12. – 23:26

Másolás

Vágólapra másolva

Halálra vertek és felgyújtottak egy diáklányt az iskolatársai Nigériában. A lányt azzal vádolták, hogy „istenkáromló” kijelentéseket tett egy WhatsApp-csoportban – írja a Guardian.

Az eset az ország északnyugati részén fekvő Sokoto városában történt. Az iskolát a támadást követően azonnal bezárták. Az esetet ismerő egyik forrás szerint az indulatokat az váltotta ki, hogy a lány egy olyan hanganyagot osztott meg a csoportban, amelyen Mohamed prófétára vonatkozó blaszfémikus megjegyzéseket tett. Az iskola biztonsági emberei és a rendőrség próbálta kimenekíteni a lányt, de a botokkal és kövekkel támadó diákok túlerőben voltak – mondták szemtanúk.

„A rendőrség könnygázt is bevetett, majd figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy szétoszlassák a diákokat, de azok ellenálltak” – mondta Summayya Usman Inname, egy másodéves hallgató. A Shehu Shagari Főiskola közleményben azt közölte, hogy az esetet követően határozatlan időre bezárták az intézményt és felfüggesztették az oktatást.

A Reuters azt írja, hogy két gyanúsítottat tartóztattak le a Deborah Samuelként azonosított diák meggyilkolásával kapcsolatban.

A Guardian kiemeli, hogy az ilyen incidensek általában ritkák Nigériában. Legutóbb 2007-ben fordult elő hasonló eset, akkor egy északkeleti középiskola muszlim diákjai halálra vertek egy tanárt, miután azzal vádolták meg, hogy meggyalázta a Koránt.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass