Srí Lankán tűzparancsot adtak ki a fosztogatókra, a volt kormányfő egy haditengerészeti bázisra menekült

2022. május 11. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Srí Lankán folytatódnak a gazdasági és politikai válság miatt kitört zavargások, a hatóságok parancsot adtak ki a helyzetet kihasználva fosztogatók éles lőszerrel lövésére, a volt miniszterelnök pedig egy haditengerészeti bázisra menekült – írja a BBC.

A rendkívüli állapot és az országos kijárási tilalom ellenére már a második éjszaka telt el úgy a héten, hogy országszerte gyújtogattak a felkelők. Colombo közelében boltokat és egy üdülőhelyet utóbbi Mahinda Radzsapaksza volt miniszterelnök fiának tulajdonában van. Radzsapaksza hétfőn mondott le, miután a helyzet a kezelhetetlenné vált az élelmiszer-, benzin- és gyógyszerhiánnyal sújtott országban, és a tüntetők a kormányt hibáztatták a válságért. Hétfő este a tömeg több mint 50 politikus házát gyújtotta fel, a Radzsapaksza családnak szentelt, vitatott múzeumot pedig lerombolták.

Fotó: Ishara S. Kodikara / AFP
Fotó: Ishara S. Kodikara / AFP

A hétfő óta tartó zavargásokban legalább kilenc ember meghalt és mintegy 200 megsérült. Az erőszakossá fajuló tüntetések úgy kezdődtek, hogy a kormány támogatói olyan tüntetőkkel csaptak össze, akik Gotabaja Radzsapaksza elnök (a volt miniszterelnök öccse) távozását követelték. Ellenzéki politikusok szerint szándékos akcióról lehetett szó, amit azért rendezhettek meg, hogy a hadseregnek ürügyet szolgáltassanak a hatalom átvételére. A lehetséges puccsról szóló pletykákat táplálta, hogy sok, páncélozott járművekkel felszerelt katona jelent meg az utcákon, ám a katonaság tagadta, hogy ilyen szándékai lennének.

Radzsapaszka elnök azt állítja, hogy a kormány lemondása után tárgyalásokat folytat más politikai pártokkal egy lehetséges egységkormány megalakításáról, ám egyelőre nem világos, kik vennének ebben részt. Az ellenzék vezető ereje azonban azt mondja, nem hajlandó csatlakozni az ideiglenes kormányzathoz, ha nem mond le az elnök.

A politikai patthelyzetet az idézte elő, hogy Srí Lanka vezetése megpróbált kidolgozni egy mentőcsomagot a Nemzetközi Valutaalappal a csőd szélén táncoló gazdasága helyreállításához. Az országot a Covid miatti turisztikai visszaesés nagyon megviselte, de szakértők szerint nem itt kezdődött a baj, hanem a 2019-es „populista” adócsökkentő csomaggal, illetve az sem tett jót, hogy 2021-ben betiltották a műtrágyák használatát, ami katasztrofális hatással volt a terméshozamokra. A 22 millió lakosú Srí Lanka jelentősen eladósodott, és sürgősen devizára van szüksége, hogy üzemanyagot, földgázt, élelmiszert és gyógyszereket importálhasson.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass