Az Egyesült Királyságban betiltották az Adidas reklámját, ami meztelen női melleket ábrázolt

2022. május 11. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság reklámfelügyelő hatósága (ASA) betiltotta az Adidas reklámkampányát, amelyben a cég női sportmelltartóit reklámozta meztelen mellekkel, írja a Guardian. A hatóság szerint a képek tárgyiasították a nőket, a cég azzal védekezik, ők a különböző formák és méretek ünneplésére, valamint a sokszínűség illusztrálására szánták a kampányt.

A formabontó marketingfogás korábban az Instagram szűrőjén se ment át, ott a mellbimbókat kitakarták, míg a Twitteren a cenzúra nélküli fotó jelent meg. A hirdetés szövege szerint „bármilyen méretű és formájú is a női mell, megérdemli a megfelelő tartást és kényelmet.”

Az ASA szerint a hirdetések indokolatlanok, szexualizálják, testrészekre redukálják és tárgyiasították a nőket, károsak és sértők, ráadásul olyan helyen jelentek meg, ahol gyerekek is láthatták őket.

A sportruházati cég elmondta, a modellek önként jelentkeztek, hogy szerepeljenek a kampányban, és a személyazonosságuk védelme érdekében megvágták a képeket. Hozzátették, a hirdetéseket nem helyezték el plakátokon iskolák vagy vallási helyszínek közelében, és nem gondolják, hogy a képek szorongást okoznának a gyerekeknek.

A hatóság ezzel szemben azzal érvel a tiltás mellett, hogy a hirdetésekben a melleken volt a fő hangsúly, magukra a melltartókra csak a kísérő szöveg utalt, ezért szerintük a képek öncélúan ábrázolják a meztelenséget.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass