A diktátor fia nyerte az elnökválasztást a Fülöp-szigeteken

2022. május 10. – 18:32

A diktátor fia nyerte az elnökválasztást a Fülöp-szigeteken
Ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnökjelölt támogatói éljeneznek a május 9-i választások előtti utolsó kampánygyűlésen a Manila külvárosában 2022. május 7-én – Fotó: JAM STA ROSA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Elsöprő győzelmet aratott a Fülöp-szigeteki elnökválasztáson Ferdinand Marcos Jr., az egykori diktátor fia – írja az MTI. Az ifjabb Marcos a leköszönő elnök lányával, Sara Dutertével indult együtt és csaknem kétszer annyi voksot szerzett, mint a legfőbb ellenfele, Leni Robredo leköszönő alelnök.

Az elnökválasztással együtt hétfőn választották meg az alelnököt, valamint a parlamenti képviselőket, a szenátorok felét, 81 tartományi kormányzót és helyi tisztségviselőket is a Fülöp-szigeteken. A választásokon a szigetország mintegy 67 millió lakosa adhatta le szavazatát.

A voksok 98 százalékos feldolgozottsága mellett, a még nem hivatalos eredmények szerint ifjabb Marcos 31,03 millió szavazatot szerzett, Leni Robredóval szemben, aki 14,97 millió szavazatot tudott összegyűjteni. Sara Duterte 31,48 millió, kihívója az alelnöki tisztségre, Francis Pangilinan szenátor pedig 9,21 millió szavazatot kapott.

A diktátor fia meg az elnök lánya

Ahogy arról korábban a Telex is hírt adott, Rodrigo Duterte tavaly októberben jelentette be, hogy hatéves mandátumának lejárta után, 76 évesen visszavonul a politikától. Ezután megindultak a spekulációk arról, hogy Duterte lánya indulhat majd el a 2022-es elnökválasztásokon apja pozíciójáért, de Sarah tavaly novemberben közölte, hogy alelnökjelölt lesz és néhai Fülöp-szigeteki diktátor, Ferdinand Marcos fiának elnökjelölti kampányához csatlakozik.

Az ifjabb Marcos a kampányban azt ígérte, hogy helyreállítja a társadalom egységét, a kampányban végig őt támogatta Duterte és az elemzők szerint is ő volt a legnagyobb esélyes. Riválisa, az 57 éves jogász és közgazdász végzettségű Leni Robredo azzal kampányolt, hogy megszabadítja az országot a korrupciótól és a politikai dinasztiák szerinte fojtogató hatalmától. A politikus kampánygyűlései az elmúlt hetekben demokráciapárti megmozdulásokká váltak. Az elnökjelölt egyik manilai gyűlésén csaknem egymillióan vettek részt.

Tüntetnek az eredmény ellen

Az ország választási bizottsága megállapította, hogy a szavazatszámlálás összességében rendben zajlott, de a szavazók közül korábban sokan szabálytalanságokra panaszkodtak. Azt állítják, hogy több ezren nem tudtak szavazni hibás szavazatszámláló gépek miatt, egyes választókerületekben a voksolók az éjszakába nyúlóan várakoztak, míg megjavították a berendezéseket.

Kedden tüntetők százai lepték el az ország választási testületének irodája előtti területet, elutasítva a voksolás hivatalos eredményeit.

A hírügynökségi jelentések szerint emberi jogi aktivistákból, diákokból és munkásokból álló tömeg transzparensein „Állítsátok meg az arcátlan csalást!” és „Harcoljatok a választási szabálytalanságok ellen!” feliratok voltak olvashatók. A tömeget végül a készenléti rendőrség feloszlatta.

A választási bizottság azt közölte, hogy „jelentéktelen számú gép hibásodott meg”, és készségesen fogadják a megfelelő úton előterjesztett panaszokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!