Visszavonul a politikától Rodrigo Duterte

2021. október 2. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonul a politikától Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke – írja a BBC.

A 76 éves államfő egy manilai rendezvényen jelentette be meglepő döntését, ahol mindenki arra számított, hogy éppen az alelnökségért való indulását fogja kihirdetni.

Duterte hatéves mandátumának lejárta után már nem lehetne újból elnök, de nyáron még gondolkodott rajta, hogy esetleg alelnökként folytassa. Erről azért is tett le, mert úgy érzi, hogy a lakosság többsége nem tartja alkalmasnak. Duterte ellenfelei akkoriban megkérdőjelezték, hogy egyáltalán jogszerű lenne-e indulnia alelnöknek, hiszen ha az elnök hivatala ideje alatt meghal, lemond vagy elmozdítják, akkor alelnöke venné át a helyét.

Mindeközben arról spekulálnak, hogy Duterte lánya indulhat majd el a 2022-es elnökválasztásokon. Sara Duterte-Carpio, aki jelenleg Davao város polgármestere, eddig nem fogalmazott egyértelműen arról, hogy elindulna-e a tisztségért. A múlt hónapban azt mondta, hogy nem lesz elnökjelölt, mert édesapjával megegyeztek abban, hogy csak az egyikőjük indul a jövő évi választásokon. A BBC szerint azonban Duterte-Carpio minden idei közvéleménykutatáson első helyen volt.

Duterte 2016-ban került hatalomra azzal az ígérettel, hogy rendezni fogja az országban a bűnözést, majd háborút hirdetett a drogok ellen. A kritikusai szerint a filippínó elnök arra bíztatta a rendőrséget, hogy tárgyalás nélkül végezzenek azokkal a gyanúsítottakkal, akik kábítószerügybe keveredtek.

Az Amnesty International szerint Duterte elnökségének első félévében 7000 embert ölt meg a rendőrség, vagy ismeretlen fegyveresek.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, Fatou Bensouda június közepén jelentette be, hogy teljes vizsgálatot kért a drogháború ügyében. Duterte korábban még azon gondolkodott, hogy alelnökként megúszhatná a büntetőeljárást. Ha viszont Sara Duterte-Carpio elindulna a választásokon, és nyerne, akkor valószínű, hogy megvédené az apját az eljárástól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!