Váratlanul háború- és Putyin-ellenes szalagcímek jelentek meg az egyik legnagyobb orosz hírportálon

2022. május 9. – 16:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Lenta.ru az egyik legnagyobb orosz hírportál, a lap tulajdonosa néhány áttéten keresztül a Sberbank, vagyis végső soron az orosz állam. Ennek megfelelően a hangvétele eddig tükörsimán simult bele a hivatalos propagandába, és ezért is meglepő, hogy ma reggel olyan szalagcímek jelentek meg rajta, mint:

  • Putyin egy paranoiás diktátor
  • A védelmi minisztérium hazudik a Moszkva hadihajóról
  • Az orosz hatóságok megtiltották a sajtónak, hogy az igazságról számoljon be
  • A háború csak a gazdaság kudarcát próbálja elfedni

És hasonlók, nagyjából 20. Az összes ilyen váratlan című cikk végén azt írja a lap, nem hekkertámadás történt, két munkatársuk, a gazdaság és környezet rovatok vezetői, Jegor Poljakov és Alexandra Mirosnyikova vállalják a felelősséget, és egyben politikai menedékjogot is kérnek. Mint az esetről beszámoló Meduza cikkéből kiderül, ők ketten jelenleg nem Oroszországban tartózkodnak. Ha otthon lennének, már a háború háborúnak nevezése miatt is börtön fenyegetné őket.

Hogy a Lenta.ru szabotázsáról épp a Meduza számol be, egyébként végtelenül ironikus. A Lettországban működő orosz/angol nyelvű lap ugyanis pár éve éppen a Lenta.ru felmondott újságíróiból jött létre, akik a főszerkesztő kirúgása után távoztak.

A Lenta.ru belülről meghekkelt oldalai már nem elérhetőek, de az Internet Archive megőrizte a címlapot.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!