Mozgásszervi problémái miatt 59 év után először nem II. Erzsébet fogja megnyitni a brit parlament ülésszakát

2022. május 9. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

II. Erzsébet királynő „epizodikus mozgásszervi problémák miatt” lemondta a brit parlament 2022/23-as ülésszakának megnyitását, írja a királyi udvar közleménye alapján a BBC. 1963 óta ez lesz az első alkalom, hogy a királynő kihagyja a ceremóniát.

A palota közleménye szerint a királynő „miután konzultált orvosaival, vonakodva úgy döntött, hogy nem vesz részt az állami megnyitón”. A 96 éves uralkodót a trónörökös, Károly herceg helyettesíti majd a keddi eseményen a Lordok Házában. Ő fogja elmondani az éves ülésszakmegnyitó legfontosabb attrakciójának számító uralkodói beszédet (Queen's/King's Speech) is.

Ezt a beszédet ugyan a mindenkori uralkodó – mint az államfő – szokta felolvasni, azonban nem ő, hanem az aktuális kormány írja meg, ugyanis a Queen's Speech valójában a kormány következő ülésszakra tervezett programjának és a bevezetni kívánt új törvényeknek a bemutatására szolgál.

A királynő 70 éves uralkodása alatt mindössze kétszer, 1959-ben és 1963-ban hagyta ki a beszédet, terhesség miatt.

II. Erzsébet már hónapok óta mozgásszervi problémákkal küzd, illetve február végén a koronavírust is elkapta, így az elmúlt hónapokban számos nyilvános szereplését le kellett mondania. A brit bulvárlapok szerint ennek az lehet az oka, hogy a királynő egyre gyakrabban kénytelen kerekesszékkel közlekedni, azt viszont nem szeretné, hogy a nyilvánosság így lássa őt.

Az uralkodó 1970 óta idén először nem vett részt a húsvét reggeli istentiszteleten, ahogyan a nagycsütörtöki szertartáson sem volt ott a windsori Szent György-kápolnában, és az éves nemzetközösségi szertartást is lemondta.

A királyi udvarból az is kiszivárgott néhány hete, hogy elképzelhető, hogy a királynőnek ki kell majd hagynia platinajubileumi ünnepségének egyes eseményeit, ezért csak a rendezvények napján fogják megerősíteni a királynő részvételét.

II. Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulóját június 2. és 5. között, egy négynapos hosszú hétvégén fogják majd megünnepelni, melyet a brit történelem egyik legjelentősebb eseményként harangoztak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!