A 2019-es tüntetések leverésében fontos szerepet játszó, Kína-barát John Lee lett Hongkong új kormányzója

2022. május 8. – 12:35

A 2019-es tüntetések leverésében fontos szerepet játszó, Kína-barát John Lee lett Hongkong új kormányzója
John Lee ünnepli kormányzói kinevezését 2022. május 8-án Hongkongban – Fotó: Peter Parks / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

John Lee-t nevezték ki Hongkong új kormányzójának, miután az erről tartott zártkörű szavazáson ő volt az egyetlen jelölt. Lee-t Peking elkötelezett híveként tartják számon. Kinevezését széles körben úgy tekintik, mint a kínai kormány lépését, amellyel szorosabbra akarja vonni befolyását a város felett, írja a BBC.

John Lee a 2017 óta hivatalban lévő Carrie Lam leköszönő kormányzót váltja. Lee eddig a főtitkári posztot töltötte be, ő volt a város második legmagasabb rangú vezetője. Idén áprilisban lemondott posztjáról, hogy megpályázza a kormányzói széket.

Hongkong kormányzóját egy mintegy 1424 tagú, zártkörű bizottság választja ki. A testület szinte mindegyik tagja Pekinghez hű emberekből áll. Lee volt az egyetlen jelölt a posztra, aki az 1424 szavazatból 1416-ot kapott.

John Lee keményvonalas, Kína-barát vezetőnek számít, és a hongkongban élők egy része számára kifejezetten népszerűtlen a 2019-es tüntetések leverésében játszott szerepel miatt.

Hongkongot 156 év gyarmati uralom után 1997 július elsején az Egyesült Királyság „visszaszolgáltatta” a Kínai Népköztársaságnak. Kína ígéretet tett arra, hogy a város 50 éven keresztül megtarthatja a kínainál jóval szabadabb politikai és gazdasági rendszerét. 2019-ben azért törtek ki demokráciapárti tüntetések Hongkongban, mert a helyi kiadatási törvény módosítási javaslata lehetővé tette emberek kiadását Kínának. Sokan attól tartottak, hogy Hongkongban is elkezdik üldözni a rendszer ellenségeit, ez a változtatás növeli Kína befolyását, sérti az egy ország – két rendszer elvét és a polgári szabadságjogokat.

John Lee öt éven át volt a hongkongi biztonsági hivatal vezetője. Peking elkötelezett támogatójaként ő felügyelte a demokráciapárti tüntetőkkel szembeni, olykor erőszakos fellépést. Lee hagyta jóvá, hogy a rendőrség vízágyúkat, gumilövedékeket, könnygázt és esetenként éles lőszert használjon a tüntetők feloszlatására.

Lee 2020-ban a sok vitát kiváltó nemzetbiztonsági törvény bevezetését is támogatta, amely kriminalizálta a politikai tiltakozás és a másként gondolkodás legtöbb formáját, és csökkentette a város autonómiáját. Lee álláspontja az volt, hogy a törvény stabilitást teremt a káoszban.

Lee 2021-ben lett Hongkong főtitkára. A nemzetbiztonsági törvény végrehajtásában játszott szerepe miatt az Egyesült Államok szankciókat hozott ellene, és egy tucatnyi más tisztségviselő ellen. A Youtube is blokkolta 2022-es választási kampányát.

Legutóbb itt írtunk részletesen a hongkongi helyzetről. A tavaly decemberben tartott törvényhozási választásokon a pekingi vezetéssel szemben barátinak tartott politikai erők 90-ből 89 képviselői helyet szereztek meg rekordalacsony, 30,2 százalékos részvétel mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!