Nagyot buktak Boris Johnsonék a helyhatósági választásokon

2022. május 7. – 08:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Látványosan gyengültek a brit konzervatívok az Egyesült Királyságban tartott helyhatósági választásokon. A Boris Johnson vezette toryk 500 önkormányzati mandátumot veszítettek 11 korábban általuk irányított önkormányzatot is elbuktak. Londonban kulcsfontosságú helyeket vitt el előle a Munkáspárt, míg Dél-Angliában a Liberális Demokraták erősödtek a kozervatívok rovására – írta a BBC.

A párt gyengült Skóciában és Walesben is, előbbiben a függetlenségpárti SNP vitte el a legtöbb helyet, utóbbiban a Munkáspárt, amely összességében 139 mandátummal gyarapodott. Észak-Írországban pedig a Sinn Fainnek van jó esélye arra, hogy a többséget megszerezzék a helyi törvényhozásban.

A pártot vezető Keir Starmer szerint jó úton vannak afelé, hogy megnyerjék a parlamenti választásokat is – igaz, ez csak 2025 elején esedékes. A BBC szerint a Munkáspárt most a szavazatok 35 százalékát hozná el a konzervatívok 30 százalékával szemben. A liberálisok 19 százalékra számíthatnak.

Starmer öröme azonban nem lehet felhőtlen, mert épp vizsgálat zajlik ellene azzal a gyanúval, hogy tavaly áprilisban ő is megsértette a koronavírus miatti korlátozásokat. – ahogyan ez Johnsonnal és környezetének több befolyásos tagjával történt. A durhami rendőrség előzetes megállapítása szerint Starmer nem szegte meg a szabályokat, amikor – egy felvétel tanúsága szerint – sörözött az irodában, de azóta újabb információk merültek fel. Starmer azt mondta, csak beugrott enni, de nem volt az irodában semmiféle közösségi rendezvény, hiszen ezeket a koronavírus miatti korlátozások tiltották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!