Lefoglalt egy 300 millió dolláros oligarchajachtot a Fidzsi-szigetek, másodszor is

2022. május 6. – 08:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fidzsi hatóságok lefoglalták Szulejman Kerimov orosz politikus-oligarcha jachját. Szemfüles olvasóinknak derenghet, hogy ugyanezt már olvasták egyszer néhány hete, és valóban: április közepén is beszámoltunk hasonlóról, de akkor a helyi hatóságok ideiglenes lépéséről volt szó, miután az Amadea vámkezelés nélkül érkezett meg a szigetországba.

Pillanatkép egy drónvideóból, amelyen az Amadea nevű jacht látható a fidzsi-szigeteki Lautoka kikötőjében – Forrás: Reuters TV / Reuters
Pillanatkép egy drónvideóból, amelyen az Amadea nevű jacht látható a fidzsi-szigeteki Lautoka kikötőjében – Forrás: Reuters TV / Reuters

Ezúttal azonban az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának kérésére, a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) együttműködésben elkobozták a hajót, mert „Kerimov és a nevében és javára eljáró személyek az Amadea támogatására és fenntartására amerikai pénzintézeteken keresztül amerikai dollártranzakciókat bonyolítottak le”, megsértve az oligarcha ellen érvényben lévő szankciókat.

„A jacht lefoglalása minden korrupt orosz oligarchának azt üzeni, hogy nem tudnak elbújni – még a világ legtávolabbi részén sem. Minden eszközt be fogunk vetni, hogy érvényt szerezzünk azoknak a szankcióknak, amelyeket Oroszország provokálatlan és indokolatlan ukrajnai háborújára válaszul vezettünk be”

– mondta Lisa Monaco amerikai főügyészhelyettes.

Ebben a cikkünkben írtunk arról, mi lesz az orosz oligarchák lefoglalt jachtjaival.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!