A szlovák főügyészség vizsgálati fogságba vette volna Ficót, de a parlament közbelépett

2022. május 4. – 20:21

Másolás

Vágólapra másolva

Nem függesztette fel a szlovák parlament szerdán Robert Fico volt kormányfő mentelmi jogát – közölte az MTI. A pozsonyi országgyűlésnek a szlovák főügyészség azon kérelméről kellett szavaznia, amely Fico – a törvényhozás jelenleg legerősebb ellenzéki pártja, az Irány (Smer-SD) elnöke – vizsgálati fogságba vételét célozta egy ellene áprilisban indult eljárásban, de nem lett meg a szükséges többség.

A javaslatról mintegy egy héten át tartó, rendkívül heves, érzelmekkel teli vita után döntött a parlament. A szavazáson mind a 150 képviselő jelen volt, a kiadásról szóló javaslatot 74 igen vokssal, 49 nem ellenében, 19 tartózkodás mellett nem hagyták jóvá, ugyanis a vonatkozó szlovák szabályozás szerint a képviselői mentelmi jog felfüggesztéséhez az összes képviselő többségének a jóváhagyására van szükség.

A voksolás eredménye egyesek számára meglepetés lehet, mivel a szlovák kormánykoalíció pártjai – amelynek tagjai a mandátumbizottság ülésén jóváhagyták a javaslatot – alkotmányozó többséggel rendelkeznek a parlamentben. Ha a parlament jóváhagyta volna Fico képviselői mentelmi jogának felfüggesztését, vizsgálati fogságba vételéről még az illetékes bíróságnak kellett volna döntenie.

Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök és belügyminisztere, Robert Kalinák ellen áprilisban indított eljárást a szlovák rendőrség különleges egysége a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnszövetkezet létrehozásának, illetve hivatali jogkörrel történő visszaélés és adótitok megsértésének gyanúja miatt. A szlovák főügyészség ennek az eljárásnak az alapján kérelmezte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Robert Fico az eljárás megindítása után elutasította az őt ért vádakat és kijelentette: politikai indíttatású bosszúról van szó, amelynek célja a legerősebb ellenzéki párt vezetőjének ellehetetlenítése. Szerinte a mostani eset már a negyedik, amikor a NAKA „politikai indíttatásból” eljárást indított ellene. Úgy véli, azért indult ellene eljárás, mert miniszterelnöksége idején „hangosan beszélt” a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnökének, Igor Matovicnak és a volt államfőnek, Andrej Kiskának az adócsalásairól. Kiska ellen egyébként néhány héttel ezelőtt emelt vádat a szlovák ügyészség egy adócsalási ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!