A Külügyminisztérium megerősítette, hogy a São Pauló-i konzulátus alkalmazottja a nő, akit rendőrök kísértek ki a metróból

2022. május 4. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

A hét elején terjedtek el a közösségi médiában azok a videók, amelyeken egy magyar nő kerül szóváltásba egy fekete utassal a brazil metrón. Az eset végül addig eszkalálódott, amíg a nőt a rendőröknek kellett kikísérniük az egyik São Pauló-i metróaluljáróból, miközben a feldühödött tömeg azt skandálta, hogy a nő rasszista. A hírről korábban itt írtunk bővebben.

A brazil médiában és közösségi oldalakon elterjedt, hogy V. Ágnes a São Pauló-i magyar konzulátuson dolgozik konzuli asszisztensként. Kerestük a São Pauló-i magyar konzulátust és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, hogy V. Ágnes valóban a konzulátuson dolgozik-e, valamint érdeklődtünk arról is, hogy milyen ügyben nyomoz a helyi rendőrség vele kapcsolatban.

A Külügyminisztérium kérdésünkre megerősítette, hogy a felvételeken szereplő nő Magyarország São Pauló-i főkonzulátusának helyi alkalmazottja. Hozzátették:

„Külképviseletünk folyamatos kapcsolatban áll és együttműködik a hatóságokkal, a folyamatban lévő eljárásról további tájékoztatást nem adhatunk.”

A hírek szerint nagyjából az történt, hogy a két nő egymás mellett utazott a metrón, amikor V. Ágnes valami olyasmit mondott a mellette ülő brazil nőnek, hogy vegye le róla a haját, mert a végén még elkap valamilyen fertőzést. Lehetséges, hogy más is elhangzott, de az is lehet, hogy lényegében ez volt az, amin a brazil utas felháborodott.

Annyi biztos, hogy a brazil nő rasszizmussal vádolta meg V. Ágnest, és a felvételek alapján sok utas hamar hasonló véleményre jutott. Mire a rendőrség a helyszínre érkezett, már egész tömeg skandálta, hogy „rasszista”.

Az esettel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a brazil rendőrségnek is, amennyiben válaszolnak, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!