Pekingben új járványügyi korlátozásokat vezetnek be, Sanghajban minimálisan enyhítenek rajtuk

2022. május 4. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

Tömegközlekedési korlátozásokat vezettek be Peking egyes részein, bár a tömeges tesztelések mellett a napi esetszám egyelőre alacsony maradt a városban – írja az MTI.

A kínai fővárosban szerdán több mint 40 metróállomást – az összes metróállomás kb. tíz százalékát – zárták le ideiglenesen, továbbá 158 buszvonal közlekedését függesztették fel. A tömegközlekedési korlátozások zömét a város keleti felén fekvő Csaojang kerületben alkalmazták, ahonnan a legtöbb esetet jelentették. A mintegy 3,5 millió lakosú városrészben otthoni munkavégzést rendeltek el csütörtöktől.

A helyi egészségügyi bizottság szerdai jelentése szerint az elmúlt egy nap során 52 új fertőzöttet azonosítottak Pekingben. A városban április 25. óta a lakosság nagy része – mintegy 21,8 millió ember – már legalább négy körben esett át nukleinsavas tesztelésen. Keddtől pedig a lakosságot három napon át naponta tesztelik. A jelenlegi, április 22. óta tartó járványhullám során Pekingben 505 fertőzöttet regisztráltak.

Szerdától véget ér a munka ünnepéhez kapcsolódó 5 napos munkaszünet, de a pekingi hatóságok egyelőre meg nem határozott ideig fenntartják azokat a szigorú korlátozásokat, amelyeket a szünet alatt alkalmaztak. Ennek értelmében

  • május 11-ig zárva maradnak az óvodák és iskolák,
  • az éttermek csak kiszállításra vehetnek fel rendelést,
  • a közösségi terek csak a kapacitásuk felén üzemelhetnek, és csak negatív teszttel lehet őket látogatni,
  • az edzőtermek, szórakozóhelyek, és mozik pedig továbbra is zárva maradnak.

Mindeközben az április eleje óta vesztegzár alatt álló Sanghajban az elmúlt tizenhárom napon át folyamatosan csökkent az új fertőzöttek napi esetszáma. Szerdán a helyi hatóságok 4982 új esetről számoltak be – közülük 4722-en nem tapasztalt tüneteket. Azokban a negyedekben, ahol 14 napja nem azonosítottak újabb fertőzötteket, enyhítették a szigorú kijárási tilalmat, ám így is csak háztartásonként egy ember hagyhatja el rövid időre a lakónegyedet vásárlás céljából. A hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy mikor várható a vesztegzár feloldása a városban.

Sanghaj vesztegzár alá helyezéséről, az azt követő élelmiszerhiányról és online népharagról, valamint arról, hogy a város lezárása milyen elakadást okozhat a globális ellátási láncban ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!