Húsz év után összefoghat a francia baloldal, hogy Macron ne szerezzen többséget a parlamentben

2022. május 4. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

20 év után először összefoghat a francia baloldal, hogy a júniusi törvényhozási választásokon együtt szerepeljenek – írja a Reuters.

A francia Szocialista Párt és a szélsőbaloldalinak számító, euroszkeptikus Engedetlen Franciaország (LFI) elvileg már megegyezett, hogy együtt indulnak majd, és nem kizárt, hogy a Zöldek és a Kommunisták is csatlakoznak hozzájuk, miután a héten jóváhagytak egy koalíciós egyezményt.

„Meg akarjuk szerezni a törvényhozó pozíciókat a választókerületek többségében, hogy megakadályozzuk Emmanuel Macron brutális és igazságtalan politikáját, (…) és hogy legyőzzük a szélsőjobboldalt” – írta a Szocialista párt és az LFI közös közleményében.

A két fél közti nehezen haladó tárgyalások Jean-Luc Mélenchon, az LFI vezető politikusának égisze alatt mentek végbe. Mélenchon 22 százalékkal harmadikként végzett a francia elnökválasztás első fordulójában, amellyel sokkal jobb eredményt ért el, mint a szocialisták jelöltje, Anne Hidalgo, aki csupán 1,75 százalékos eredményt tudott felmutatni. A francia politikai színtér jelenlegi állásáról, illetve Macron győzelmének hátteréről egyébként ebben a cikkben írtunk bővebben.

Miután a francia félelnöki rendszerben a miniszterelnököt az elnök nevezi ki, de ha Macron pártja nem tud többséget szerezni a júniusi törvényhozási választásokon, akkor arra kényszerülhet, hogy az ellenzékéből nevezzen ki kormányfőt. A francia elnök ebben az esetben kohabitációra kényszerülne egy ellenzéki miniszterelnökkel, miközben több kérdésben is ellentétes a programjuk. A két baloldali párt például 62 évről 60 évre vinné le a nyugdíjkorhatárt, szemben Macronnal, aki viszont 65 évre emelné fel. A baloldali szövetség emellett kijelölne egy felső határt az alapvető élelmiszerek árának.

A két párt koalíciója viszont még nem a végleges felállás. Az LFI euroszkepticizmusát kifogásoló néhány szocialista veterán, köztük Jean-Christophe Cambadelis korábbi pártelnök már felszólította a párttagokat, hogy akadályozzák meg a szövetséget.

A Harris Interactive friss közvélemény-kutatása szerint a Macron-féle centristák és a konzervatívok szövetsége és a baloldali koalíció fej fej mellett szerepel a versenyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!