Észak-Korea megint rakétázott egyet

2022. május 04. – 07:47

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea vélhetően ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába szerdán – közölték a dél-koreai és a japán hadsereg illetékesei a Guardian szerint.

Bár az ENSZ Biztonsági Tanácsa megtiltotta Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákkal kísérletezzen, a mostani már a 14. rakétatesztje idén az országnak.

Az észak-koreai állami média vasárnap közzétett egy képet, amelyen egy olyan fegyverrendszer tesztelése látható, amely a rezsim nukleáris fegyverprogramjának része. Az észak-koreai vezetés emellett március végén azt állította az MTI szerint, hogy új típusú interkontinentális rakétát is kipróbált, amelynek hatósugara 15 ezer kilométer.

Kim Dzsongun a Koreai Népi Forradalmi Hadsereg 90. évfordulója alkalmából tartott katonai parádén, 2022. április 27-én – Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP
Kim Dzsongun a Koreai Népi Forradalmi Hadsereg 90. évfordulója alkalmából tartott katonai parádén, 2022. április 27-én – Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Kim Dzsongun a múlt heti, Phenjanban tartott, hatalmas katonai parádén mutatta be legerősebb rakétáit. Ezen az eseményen megfogadta, hogy „a lehető leggyorsabb ütemben” erősíti nukleáris arzenálját, és azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be más országok ellen.

Ahogy arról ebben a cikkünkben részletesen írtunk, Észak-Korea négyévnyi relatív visszafogottság után 2022-ben ismét intenzív fegyverkísérletekbe kezdett akkor, amikor a a nyugati világ az ukrajnai orosz invázióval van elfoglalva. A dél-koreai választás és az amerikai figyelem felkeltésének vágya mellett az ukrajnai háború és a phenjani rezsim növekvő kockázattűrése is szerepet játszik benne, hogy Észak-Korea példátlan ütemben folytat rakétakísérleteket az idén.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom