Az oroszok szankciókkal sújtják a japán miniszterelnököt és minisztereket, amiért „elfogadhatatlanul beszélnek” Moszkváról

2022. május 4. – 11:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügyminisztérium szankciókat jelentett be 63 japán tisztviselő, újságíró és professzor ellen, amiért azok „elfogadhatatlan retorikát folytattak Moszkvával szemben”. A Reuters szerint ezen a listán többek között Kisida Fumio japán miniszterelnök, Hajasi Josimasza külügyminiszter és Kisi Nobuo japán védelmi miniszter is szerepel, írja a Guardian.

Az ukrajnai háború tovább rontotta a két ország egyébként sem felhőtlen viszonyát. Moszkva március végén közölte, hogy nem folytatja a béketárgyalásokat Japánnal, miután a szigetország „nyíltan barátságtalan” álláspontot képvisel Oroszországgal szemben. A háború miatt Japán szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, például megtiltották egyes műszaki berendezések és katonai célú eszközök exportját, áprilisban pedig leállították az orosz szén importját. A japán kormány ezenkívül személyes szankciókat vetett ki az orosz vezetők, köztük Vlagyimir Putyin elnökre, valamint orosz üzletemberekre.

A háború kellős közepén pedig, április végén Japán bejelentette igényét az oroszok ellenőrzése alatt álló szigetekre, amiken már hetvenhét éve vitatkoznak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!