A háború kellős közepén Japán bejelentette igényét az oroszok ellenőrzése alatt álló szigetekre

2022. április 22. – 20:19

Másolás

Vágólapra másolva

Japán és Oroszország 77 éve vitatkozik a Kuril-szigeteken, emiatt nem született meg a második világháborút lezáró békeegyezmény a két ország között. Japán most, az orosz–ukrán háború kellős közepén megerősítette igényét a szigetcsoport négy legdélebbi tagjára. A pénteken közzétett diplomáciai Kék Könyvében Japán 2003 óta először nevezte Oroszország által illegálisan elfoglalt területnek a szigeteket. Az irat úgy fogalmaz, hogy:

„olyan japán területekről van szó, amelyek felett Japán bír szuverenitással, de jelenleg illegálisan Oroszország ellenőrzése alatt állnak”.

A szigetek elsősorban a halakban gazdag tengeri területek és a rénium nevű ritka és drága ásványi anyag miatt értékesek. Egyik fél sem hajlandó lemondani a szigetekről, de nem igazán látszik a megoldás, főleg most. A Kuril-szigetek történetéről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Az ukrajnai háború tovább rontotta a két ország egyébként sem felhőtlen viszonyát. Moszkva március végén közölte, hogy nem folytatja a béketárgyalásokat Japánnal, miután a szigetország „nyíltan barátságtalan” álláspontot képvisel Oroszországgal szemben.

A háború miatt Japán szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, például megtiltották egyes műszaki berendezések és katonai célú eszközök exportját, áprilisban pedig leállították az orosz szén importját. A japán kormány ezenkívül személyes szankciókat vetett ki az orosz vezetők, köztük Vlagyimir Putyin elnökre, valamint orosz üzletemberekre.

Kövess minket Facebookon is!