A sanghaji halottasház furgonjában egy zsákban feküdt, amikor észrevették, hogy még él

2022. május 3. – 11:55

A sanghaji halottasház furgonjában egy zsákban feküdt, amikor észrevették, hogy még él
Dolgozók helyezik elhunytak testét hűtőkonténerekbe a hongkongi Fu Shan nyilvános halottasházban 2022. március 16-án, a város eddigi legsúlyosabb Covid-19 koronavírus járványa közepette, amely a kórházak és hullaházak túlzsúfoltságát és a város spártai karantén táborrendszerének eszeveszett kiterjesztését eredményezte – Fotó: Dale Del La Rey / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Sanghajban hat ember ellen folyik nyomozás, miután egy idősotthon lakóját tévesen halottnak nyilvánították, hullazsákba tettek, majd egy halottasház furgonjába vitték, amikor észrevették, hogy még életben van – írja a Guardian.

A vasárnap délután történt esetet levideózták. A felvételek nagy felháborodást keltettek, a helyiek szerint a túlterhelt egészségügyi rendszer lehet az oka annak, hogy ilyen egyáltalán megtörténhetett.

A felvételen látható, ahogyan védőruhát viselő dolgozók egy hullazsákot húznak ki a halottasház kocsijából, belenéznek a zsákba, és rájönnek, hogy a benne lévő személy még él. A beteget ezután kórházba szállították.

„Életben van! Látod ezt? Életben van!” – mondja az egyik dolgozó.

Az esetet vizsgálják, öt tisztviselőt, köztük az idősotthon igazgatóját és egy orvost felmentettek, egy másik helyi párttisztviselő pedig megrovást kapott. A sanghaji idősotthon bocsánatot kért, míg a temetkezési vállalat állítólag megdicsérte alkalmazottait, amiért észrevették, hogy a zsákban fekvő ember még életben van, és fejenként ötezer jüannal (nagyjából 275 000 forinttal) jutalmazta őket.

A 26 milliós fővárost az omikron variáns okozta járványhullám miatt április 1-jén teljes egészében lezárták. Komplett lakótömbök köré emeltek legfeljebb két méter magas kerítéseket, és egyes utcákat teljesen le is zártak. Az országban tömegesen tesztelik az embereket, sokan az elhúzódó vesztegzár okozta pszichés és anyagi terhekre, akadozó élelmiszer- és egészségügyi ellátásra, valamint az ideiglenes karantén kórházakban uralkodó körülményekre panaszkodtak. A kínai közösségi platformokon közzétett, a sanghaji intézkedéseket és azok hatásait bíráló tartalmakat azonban gyorsan cenzúrázzák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!