Pekingben most már 20 millió embert köteleztek Covid-tesztre

2022. április 26. – 10:48

Pekingben most már 20 millió embert köteleztek Covid-tesztre
Emberek várnak a pekingi Haidian kerületben egy rögtönzött tesztelőhely előtt – Fotó: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Peking lakosságának zömét kötelezték arra, hogy a héten három körben vegyenek részt nukleinsavas koronavírus-tesztelésen, írja az MTI. A kínai főváros egészségügyi hatóságának hétfő esti döntése alapján Peking tíz további kerületére terjesztették ki azt a háromkörös, tömeges tesztelést, amelyet hétfőn a keleti, Csaojang kerületben kezdtek meg. Az érintett városrészeken több mint 20 millió ember él.

Pekingben pénteken azonosítottak ismét újabb fertőzötteket. Az azóta eltelt négy nap alatt az új esetek száma 80-ra emelkedett (Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 1399 új fertőzöttet találtak). A pekingi egészségügyi bizottság szerint a koronavírus omikron variánsa már csaknem egy hete terjedhetett a városban, mire az első eseteket azonosították.

Pekingben felfüggesztettek több, nagy létszámú eseményt és programot, közöttük kiállításokat, valamint esküvői és egyéb rendezvényeket. A városban a tömeges tesztelés idején nem engedik folytatni az építkezéseket és lakásfelújításokat, az eddig regisztrált fertőzöttek között ugyanis felújításon dolgozó munkások is voltak.

A Pekingben élők közül sokan, a sanghaji vesztegzárhoz hasonló intézkedéstől tartva, pánikszerűen vásároltak fel élelmiszereket az elmúlt napokban, a város számos élelmiszerboltjának polcait szinte teljesen kiürültek. A Global Times című kínai lap internetes kiadásában hétfőn megjelent cikk szerint a Pekingben működő élelmiszer-kereskedők növelték megrendeléseiket, hogy bővítsék készleteiket. A hatóságok arra szólították fel Peking lakóit, hogy a munka ünnepéhez kapcsolódó, április 30-ától május 4-éig tartó munkaszünet idején ne hagyják el a fővárost.

A Sinopharm kínai vakcinagyártó kedden jelentette be, hogy a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett, inaktivált vírust tartalmazó védőoltása megkapta a klinikai teszteléshez szükséges jóváhagyást.

Az omikron variáns okozta járványhullám miatt április 1-jétől teljes egészében lezárt Sanghajban a napi esetszám hétfőn mérséklődött, ám a lezárások enyhítése lassan halad. A 26 milliós városban komplett lakótömbök köré emeltek legfeljebb két méter magas kerítéseket, és egyes utcákat teljesen le is zártak. A városban sokan az elhúzódó vesztegzár okozta pszichés és anyagi terhekre, akadozó élelmiszer- és egészségügyi ellátásra, valamint az ideiglenes karanténkórházakban uralkodó körülményekre panaszkodtak. A kínai közösségi platformokon közzétett, a sanghaji intézkedéseket és azok hatásait bíráló tartalmakat azonban gyorsan cenzúrázzák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!