Két órát beszélt telefonon Macron Putyinnal, a mariupoli helyzet miatt aggódik a francia elnök

2022. május 3. – 18:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron több mint két órát beszélt telefonon Vlagyimir Putyinnal kedden. Az Élysée-palota közleménye szerint a francia elnök figyelmeztette Putyint az ukrajnai háború következményeire, és felszólította a „pusztító agresszió” befejezésére. Macron „mélységes aggodalmát fejezte ki Mariupol és a donbászi régió helyzete miatt”.

Ugyancsak felszólította Oroszországot, hogy tegye lehetővé az Azovsztal acélgyár további evakuálását. A hétvégén körülbelül 100 embert sikerült kimenekíteni a területről, de még lehetnek civilek a hatalmas üzem alatti pincékben. Orosz és ukrán források szerint a civilek evakuálása után kiújultak a harcok az üzemnél. A gyárat védő Azov-ezred egy tisztje azt mondta a CNN-nek, az oroszok harckocsikkal rohamozzák a város egyetlen ukrán kézen lévő területét.

A Kreml szerint Putyin beszámolt Macronnak „a Donbász védelmét szolgáló különleges művelet” előrehaladásáról és a „nacionalisták által fogva tartott” civilek evakuálásáról az Azovsztal üzemből.

Putyin arról is beszélt, hogy a Nyugat „figyelmen kívül hagyja az ukrán háborús bűnöket.” Azt is mondta, hogy a nyugati országoknak fel kell hagyniuk az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányokkal. Putyin szerint az ukrán vezetés nem veszi komolyan a konfliktus lezárását célzó tárgyalásokat.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy a kijevi hatóságok „felkészületlensége” ellenére Moszkva továbbra is nyitott a párbeszédre. A Kreml közleménye szerint Macron a globális élelmiszerellátás problémáját is szóba hozta a beszélgetésen, mire Putyin azzal felelt, hogy a helyzetet bonyolítják a nyugati országok által bevezetett pénzügyi szankciók. (CNN, BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!