Boris Johnson: Ukrajna győzni fog

2022. május 3. – 15:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Virtuálisan mondott beszédet Boris Johnson brit miniszterelnök az ukrán parlament előtt, ahol szimbolikus kijelentéseit és konkrét intézkedéseit is nagy üdvrivalgás fogadta. Egy ukrán képviselő egyenesen azt mondta, országa igazán szerencsés, hogy olyan barátai vannak, mint Nagy-Britannia.

Johnson beszédében többek között ezek hangzottak el:

  • Nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy „a történelem eme döntő pillanatában” szólhat az ukránokhoz, és tiszteleg a bátorságuk előtt, amit az orosz megszállók elleni harcban tanúsítanak.
  • A Nyugat nagy hibát követett el 2014-ben, hogy nem segített Ukrajnának, mikor Oroszország annektálta a Krím-félszigetet. Azt mondta, nem ismerték fel elég hamar, „mi is történik valójában”, később pedig nem vezették be azokat a szankciókat Putyinnal szemben, amiket be kellett volna.
  • Putyin a támadással saját katasztrófájának ágyazott meg. Ellenállásukkal pedig az ukránok nemcsak a „21. század legnagyobb fegyveres hőstettét” hajtották végre, hanem leleplezték az orosz diktátor „történelmi ostobaságát”.
  • Ezt szerinte az ukrán utcákon heverő orosz tankok roncsai is bizonyítják, amik ezzel együtt az autokrácia veszélyeire is felhívják a figyelmet.
  • Nagy-Britannia folytatja a fegyverszállításokat. Egy 300 millió fontos (136 milliárd forintos) segélycsomag keretében küldenek Ukrajnába többek között légvédelmi és hadihajók ellen bevethető rakétákat, páncélozott járműveket, drónokat és éjjellátó készülékeket is.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!