Szigoríthatja az amerikai abortusztörvényt a legfelsőbb bíróság egy váratlanul kiszivárgott dokumentum szerint

2022. május 3. – 12:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 16:20: Joe Biden amerikai elnök kedden kiadott közleményében „alapvetőnek” nevezte az abortuszhoz való jogot. Kijelentette, hogy ugyan nem tudni, hogy a kiszivárgott tervezet igazi vagy sem, ha törvényre kerül, akkor minden amerikai köztisztviselő feladata az lesz, hogy megvédja a nőket illető választás jogát.

„Égbekiáltóan tévesnek” nevezi Samuel Alito, az amerikai legfelsőbb bíróság bírája egy 98 oldalas dokumentumban a Roe v. Wade néven elhíresült ügy 1973-as ítéletét, amely 48 évvel ezelőtt tulajdonképpen legalizálta az abortuszt az Egyesült Államokban.

Az akkori ügyben egy kétgyerekes texasi anya el akarta vetetni magzatát, és amikor szándéka jogi akadályokba ütközött, akkor (szívós ügyvédei segítségével) egészen addig folytatta a tárgyalótermi küzdelmet, mígnem ügye az alapjogi kérdésekben is illetékes, az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság elé került.

A példátlanul kiszivárgott, a Politicón megjelent 98 oldalas dokumentumban Alito bíró azt írja, felül kell bírálni a 48 évvel ezelőtti ítéletet, mert szerinte a döntésnek káros következményei voltak, „távolról sem hozta meg az abortusz kérdésének nemzeti szintű rendezését, hanem felizzította a vitákat és elmélyítette a megosztottságot".

Tüntetők az amerikai legfelsőbb bíróság épülete előtt Fotó: Moira Warburton / Reuters
Tüntetők az amerikai legfelsőbb bíróság épülete előtt Fotó: Moira Warburton / Reuters

Ha a dokumentum alapján a legfelsőbb bíróság napirendre tűzi és valóban felülbírálja az 1973-as ítéletet, akkor megszűnhet a terhességmegszakítás szövetségi szintű legalitása, és az engedélyezés visszakerül a tagállamok hatáskörébe.

A BBC szerint a kiszivárgott dokumentumot sem a legfelsőbb bíróság, sem a Fehér Ház nem kommentálta eddig, reagált rá viszont Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke és Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője. Pelosi a Twitteren azt írta, hogy ha a jelentés pontos, akkor a legfelsőbb bíróság az elmúlt ötven év legnagyobb jogkorlátozására készül, ami nemcsak a nőket, hanem az összes amerikait érinti”.

A kiszivárgott dokumentum kiszivárgásának hírére abortuszpárti és abortuszellenes tüntetők is a bíróság washingtoni épülete elé vonultak helyi idő szerint hétfőn este, írja a Reuters.

A Roe v. Wade felülírása nem először kerül az amerikai politika középpontjába, erről részletesen ebben a cikkben írtunk. Egy tavalyi kutatás szerint az amerikaiak kevesebb mint 20 százaléka tiltaná a terhességmegszakítás minden formáját, de további 48 százalékuk mindenképpen valamilyen korlátozással tudja csak elfogadni az abortuszt – a választóvonalat a texasi szabályozástól eltérően leginkább az első trimeszternél húzzák meg. (Magyarországon egészséges magzat esetén a 12. hétig lehetséges az abortusz.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!