Létrejött a tűzszünet Mariupolban, sikerült több civilt is kimenekíteni az acélgyárból

2022. április 30. – 21:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Létrejött a tűzszünet a mariupoli Azovsztal acélműnél, több civilt is evakuáltak – közölte a gyárat védő Azov-ezred parancsnokhelyettese. A CNN arról ír, hogy így mind az ukrán, mind az orosz fél megerősítette, hogy szombaton valóban sikerült több civilt is kimenekíteni az Azovsztalból.

Szvjatoszlav Palamar százados azt mondta, hogy bár helyi idő szerint reggel 6 órakor kellett volna kihirdetni a tűzszünetet, ez végül csak 11 órakor történt meg. „Jelen állás szerint valóban mindkét fél betartja a tűzszüneti megállapodást” – mondta az Azov-ezred tagja. A civileket kimenekítő konvoj azonban igen sokat késett, és csak 18:25-re érkezett meg az acélgyárhoz.

„Húsz civilt vittünk a megbeszélt találkozópontra, eddig őket – nőket és gyerekeket – sikerült kimentenünk a gyár romjai alól. Reméljük, hogy ezek az emberek meg is fognak érkezni a megbeszélt célállomásra, ami az Ukrajna által ellenőrzött Zaporizzsja”

– mondta Palamar, hozzátéve, hogy az Azov katonái folyamatosan próbálnak minél több civilt – nőket, gyerekeket és időseket – kimenteni a gyár romjai közül. A feltételezések szerint még mindig közel ezer civil rekedt az acélgyárban, amit továbbra is az ukrán Azov-ezred katonái védenek. „Reméljük, folytatni tudjuk ezt az akciót, és sikeresen ki tudjuk menekíteni az összes civilt.”

Korábban a TASZSZ orosz állami hírügynökség közölte, hogy egy csoportnyi civil hagyta el az acélművet – ők 25 emberről, köztük hat 14 év alatti gyermekről számoltak be.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!