Lavrov: Az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányok is legitim célpontnak számítanak

2022. április 30. – 08:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden, Ukrajnába tartó fegyverszállítmány legitim célpontja az orosz támadásoknak Szergej Lavrov orosz külügyminiszter álláspontja szerint. Lavrov az Al Arabiya televíziónak adott interjút, amelyben ezen kívül azt is megfogalmazta: a „különleges katonai műveletet” (így nevezi az orosz hivatalos kommunikáció a háborút) akkor fejezik be, ha elérik vele a kitűzött céljaikat. A célokat a kezdetektől nyíltan kimondták, mondta Lavrov, ezek a következők: megvédeni a donyecki és luhanszki szakadár köztársaságokat, a helyi oroszokat, és biztosítani, hogy a továbbiakban nem éri biztonsági fenyegetés Oroszországot Ukrajnából.

A tárcavezető szerint a nyugati fegyverszállítmányok azért legitim célpontok, „mert ezeket a fegyvereket annak a rezsimnek szánják, amely háborút folytat a saját lakossága ellen, az ország keleti részén élő civilek ellen”. Az orosz fél az invázió egyik okaként az ukrajnai oroszok elleni „népirtást” szokta felhozni, ám ez az állítás nem felel meg a valóságnak.

Lavrov az interjúban elvetette az atomháborút, mint a konfliktus esetleges eszkalációját. Soha nem szabad nukleáris háborút indítani, mivel annak „nem lehet győztese” – mondta hozzátéve, hogy Oroszország mindig is „a bajnoka volt annak, hogy minden ország ígéretet tegyen, hogy soha nem indít nukleáris háborút”.

(via TASS és CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!