Hadi célokra kiképzett delfinekkel védi egy fekete-tengeri bázisát az orosz haditengerészet

2022. április 28. – 05:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország katonai célokra kiképzett delfinekkel is védi egy fekete-tengeri haditengerészeti bázisát, az állatok elsősorban a víz alatti támadások ellen jelentenek védelmet. Hogy delfineket telepíthettek a szevasztopoli kikötőbe, az műholdfelvételekről derült ki – az amerikai haditengerészeti intézet (USNI) által elemzett képeken két úszó kerítést is fel lehet fedezni, amelyek a delfinek jelenlétére utalnak. Ezek februárban, az orosz megszállás kezdetének idején bukkantak fel a bázison.

A szevasztopoli haditengerészeti bázis kulcsfontosságú az orosz hadsereg számára, mivel a Krím déli csücskében fekszik, amelyet Moszkva 2014-ben foglalt el. Az USNI elemzése szerint bár az ott lehorgonyzott orosz hajók közül sok rakéták hatótávolságán kívül van, potenciálisan sebezhető a tenger alatti támadásokkal szemben.

Erősen delfinekre utaló jelek a szevasztopoli bázison – Fotó: Maxar Technologies
Erősen delfinekre utaló jelek a szevasztopoli bázison – Fotó: Maxar Technologies

Oroszország már korábban is foglalkozott delfinek katonai célokra történő kiképzésével, a vízi emlősöket tárgyak visszaszerzésére vagy ellenséges búvárok elriasztására használják. De hasonló tevékenységet maga Ukrajna is folytatott egy Szevasztopol melletti akváriumban, de a szovjet időkből származó programot az 1990-es években hanyagolni kezdték. 2012-ben viszont felélesztették, csakhogy a Krím orosz kézre kerülésével az ukránok elvesztették a kiképzett delfineket, amelyeket sikertelenül próbáltak visszakövetelni az oroszoktól.

Hasonló program például Észak-Koreában és az USA-nál is létezik, Amerika legalább 28 millió dollárt költött saját, delfinekből és oroszlánfókákból álló csapatainak fenntartására – amelyek szintén kiképezhetők –, hogy potenciálisan segíthessenek a konfliktusokban.

A Krím 2014-es elfoglalása után két évvel az oroszok közölték, hogy további öt delfin vásárlásával kiterjesztenék a programot. Azt nem tudni, hogy a mostani műholdképek alapján valószínűsített delfinek ebből a programból származnak-e. Azt viszont tudni, hogy Oroszország már 2018-ban, a szíriai háború idején is bevetette a delfineket, akkor a szíriai Tartuszban lévő haditengerészeti bázison.

A delfinek nem az egyetlen olyan óceáni élőlények, amelyeket az orosz hadsereg kiképezhetett. Egy 2019-ben Norvégia partjainál észlelt beluga bálnát vélhetően az orosz haditengerészet képzett ki. A halászok arról számoltak be, hogy egy beluga bálna furcsa hámokat viselt, amelyekben kamerák lehettek, és zaklatta a hajóikat, a csónakok oldaláról pántokat és köteleket húzott. Később kiderült, hogy lehet, csak egy sérült gyerekek kezelésére és iskolások szórakoztatására tartott beluga szökött el.

(Yahoo)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!