ENSZ-főtitkár: A háború akkor ér véget, amikor Oroszország úgy dönt, hogy véget vet neki

2022. április 28. – 06:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

António Guterres ENSZ-főtitkár „nagyon hasznosnak” nevezte a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való keddi találkozóját. A CNN-nek adott interjújában azt mondta, Putyin elvben egyetértett a civil lakosság evakuálásával. Guterres azt is mondta, hogy az ENSZ tisztviselői és az orosz védelmi minisztérium között tárgyalások folynak az evakuálás részleteinek kidolgozásáról.

A volt portugál miniszterelnök elmondta, hogy Moszkvában aggodalmát fejezte ki a nemzetközi jog, az emberi jogok megsértése és a háborús bűncselekmények lehetősége miatt. Azt mondta, az orosz invázió sérti az ENSZ Alapokmányát, ezért a lehető leggyorsabban véget kell ennek vetni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár moszkvai találkozója 2022. április 26-án – Fotó: Sputnik via Reuters
Vlagyimir Putyin orosz elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár moszkvai találkozója 2022. április 26-án – Fotó: Sputnik via Reuters

„A háború nem fog véget érni a találkozóktól. A háború akkor ér véget, amikor Oroszország úgy dönt, hogy véget vet neki, és amikor – a tűzszünet után – lehetőség nyílik egy komoly politikai megállapodásra. Lehet mindenféle találkozó, de nem ez fogja befejezni a háborút. Az ukrán kormánnyal is kapcsolatban állunk, hogy lássuk, sikerül-e olyan helyzetet teremteni, amelyben senki sem hibáztathatja a másik felet azért, hogy nem történnek meg a dolgok” – mondta Guterres, aki várhatóan csütörtökön találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!