Az Európai Unió országai 44 milliárd eurót fizettek az orosz energiáért a háború kitörése óta

2022. április 28. – 08:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország 44 milliárd euróért adott el gázt, olajat és szenet az Európai Unió országainak a háború kezdete óta – derül ki az Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA) elemzéséből. A hajózási mozgások és szállítások elemzése alapján készült jelentés főbb megállapításai:

  • Április első három hetében 30 százalékkal csökkent az Oroszországból külföldi kikötőkbe irányuló nyersolajszállítmányok száma az invázió előtti, januári és februári adatokhoz képest.
  • Ugyanakkor a magasabb energiaárak miatt Oroszország bevételei még a szankciók és az exportkorlátozások ellenére is emelkedtek a tavalyi évhez képest.
  • A háború kezdete (2022. február 24.) óta 63 milliárd euró értékű fosszilis tüzelőanyagot exportáltak Oroszországból. Ennek 71 százalékát, mintegy 44 milliárd euró értékben az Európai Unió országai importálták.
  • Ez majdnem kétszerese a szokásos bevételüknek, ami 2021-ben nagyjából havi 12 milliárd euró volt, éves szinten pedig 140 milliárd euró.
  • A legnagyobb importőrök sorrendben: Németország (9,1 milliárd euró), Olaszország (6,9 milliárd euró), Kína (6,7 milliárd euró), Hollandia (5,6 milliárd euró), Törökország (4,1 milliárd euró) és Franciaország (3,8 milliárd euró).
  • Oroszország fosszilis tüzelőanyag-szállításainak negyede öt uniós kikötőbe érkezett: Rotterdam (Hollandia), Maasvlakte (Hollandia), Trieszt (Olaszország), Gdansk (Lengyelország) és Zeebrugge (Belgium).
  • A CREA adataiból kiderült, hogy számos nagyvállalat továbbra is nagy volumenű kereskedelmet folytat Oroszországgal, köztük a BP, a Shell és az ExxonMobil.
Vlagyimir Putyin az orosz gáz- és olajszektor helyzetéről szóló online konferencián április 14-én – Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP
Vlagyimir Putyin az orosz gáz- és olajszektor helyzetéről szóló online konferencián április 14-én – Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

Lauri Myllyvirta, a CREA vezető elemzője szerint az energiaexportból származó pénz Putyin háborús erőfeszítéseit támogatja, és az egyetlen módja annak, hogy az hadigépezetét megbénítsák, a fosszilis tüzelőanyagoktól való gyors eltávolodás lenne „A fosszilis tüzelőanyagok exportja Putyin rezsimjének és sok más lator államnak az egyik fő támogatója” – mondta. „A folyamatos energiaimport az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók legfőbb hiányossága. Mindenki, aki ezeket a fosszilis tüzelőanyagokat vásárolja, bűnrészes az orosz hadsereg által elkövetett szörnyűségekben, a nemzetközi jog megsértésében” – tette hozzá.

(Guardian, 444)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!