Von der Leyen: A gázszállítás leállítása mutatja, hogy mennyire megbízhatatlan szolgáltató Oroszország

2022. április 27. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szerint Oroszország zsarolás eszközévé teszi a földgázt azzal, hogy leállítja a szállítást egyes európai országok felé – írja a BBC.

A lépés „indokolatlan és elfogadhatatlan”, és Oroszország gázszolgáltatóként való megbízhatatlanságát mutatja – tette hozzá.

Az orosz Gazprom szerdán reggel leállította a gázszállítást Bulgária és Lengyelország felé, amiért a két ország nem hajlandó rubelben kifizetni a szolgáltatás árát. Von der Leyen szerint az EU-tagállamok készenléti tervet dolgoztak ki erre a forgatókönyvre, és az Európai Bizottság szoros kapcsolatban áll velük, hogy biztosítsák az alternatív megoldásokat.

Ursula von der Leyen – Fotó: AFP
Ursula von der Leyen – Fotó: AFP

Az EB elnöke azt mondta: épp zajlik a gázkoordinációs csoport ülése, hogy feltérképezzék, milyen összehangolt választ lehetne adni Oroszország döntésére.

„Folytatjuk a nemzetközi partnerekkel való együttműködést az alternatív áramlások biztosítása érdekében – és továbbra is együtt fogok dolgozni az európai és a világ vezetőivel az európai energiaellátás biztonsága érdekében. Az európaiak teljes támogatásunkra számíthatnak” – mondja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!