Morawiecki: Lengyelországot nem fogja megfélemlíteni az orosz zsarolás

2022. április 27. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke kijelentette, hogy nem ijeszti meg az orosz zsarolás, hogy elzárják az ország gázellátását – írja a Sky News.

Morawiecki a varsói parlament előtt azt mondta, Moszkva megpróbálja „zsarolni” országát, bosszúból a Lengyelország által bevezetett újabb szankciók miatt. A kedden bejelentett szankciók 50 orosz oligarchát és vállalatot, köztük a Gazpromot is célozták. Órákkal később Lengyelország közölte, hogy értesítést kapott arról, hogy a Gazprom megszakítja a Lengyelországba irányuló szállítást, mert nem teljesítette az orosz rubelben történő fizetésre vonatkozó új követeléseket.

Mateusz Morawiecki látogatást tett egy újonan megnyitott ideiglenes menekültszálláson az ukrajnai Lvivben április 19-én – Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP
Mateusz Morawiecki látogatást tett egy újonan megnyitott ideiglenes menekültszálláson az ukrajnai Lvivben április 19-én – Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP

Morawiecki azt mondta, hogy Lengyelország biztonságban van, annak köszönhetően, hogy évek óta dolgoznak azon, hogy máshonnan szerezzék be a földgázt.

Az orosz gáz eddig Lengyelország teljes gázfelhasználásának mintegy 45 százalékát tette ki. A lengyelek azonban sokkal inkább a szénre támaszkodnak a lakások fűtésében és az üzemanyagiparban, mivel a gáz az ország teljes energiaigényének mindössze 9 százalékát teszi ki.

A hírre, hogy Oroszország leállította a Lengyelországba és Bulgáriába való gázszállítást, megugrott az európai gáz ára.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!