Több ukrán nőt is megerőszakoltak, mielőtt megölték őket a Kijev környéki mészárlásokban

2022. április 25. – 16:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bizonyítékokat találtak arra, hogy a Kijev környéki településeken több női áldozatot is megerőszakoltak, mielőtt kivégezték volna őket a tömegmészárlások során, írja a Guardian. Az orosz erők kivonulása után fedezték fel az ukránok azokat a tömegsírokat Bucsában és a közeli településeken, ahol több száz civil holttestét találták meg.

„Több olyan esetről is tudunk már, amelyek arra utalnak, hogy ezeket a nőket megerőszakolták, mielőtt kivégezték volna őket. Ennél több részletet nem tudunk mondani, mivel a kollégáim még mindig gyűjtik az adatokat, és holttestek százait kell még átvizsgálnunk”

– mondta a brit lapnak egy ukrán törvényszéki orvos, Vlagyiszlav Pirovszkij, aki a Kijev környéki településeken felfedezett áldozatok holttesteit vizsgáló halottkémek csapatát vezeti. A szakértők naponta körülbelül 15 holttestet vizsgálnak át – Pirovszkij elmondása szerint több testet is megcsonkítottak:

„Sok holttesten vannak égésnyomok, és vannak erősen eltorzult testek is, amelyek azonosítása egyszerűen lehetetlen. Arcok foszlottak darabokra, ezeket nem lehet újra összerakni, és vannak fej nélküli testek is.”

Az orvos hozzátette, hogy a golyónyomok alapján több nőt is automata fegyverrel végeztek ki. A nemi erőszak gyanújával felmerülő eseteket a kijevi ügyészség is vizsgálja: „Rendkívül kényes és érzékeny ügyekről van szó. A törvényszéki orvosoknak külön feladata a női áldozatok nemi szerveinek ellenőrzése és a nemi erőszak jeleinek keresése” – mondta Oleh Tkalenko vezető ügyész.

Gyászoló anya Bucsánál, a tömegsírokban elfedett áldozatok újratemetése után – Fotó: Zohra Bensemra / Reuters
Gyászoló anya Bucsánál, a tömegsírokban elfedett áldozatok újratemetése után – Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

Az oroszok március végén vonultak ki Kijev környékéről, a kivonulás után pedig több tucatnyi esetet jelentettek a rendőrségnek, a médiának és emberi jogi szervezeteknek is arról, hogy

orosz katonák nemi erőszakot követtek el nők ellen – egyes esetekben csoportosan, fegyveres támadás közben, vagy épp gyerekek szeme láttára.

Ljudmila Deniszova ukrán emberi jogi ombudsman számolt be egy olyan bucsai esetről, ahol a gyanú szerint 25 nőt tartottak fogva egy pincében, és erőszakoltak meg szisztematikusan orosz katonák.

Az ukrán nyomozók szerint azonban a jelentett esetek csak a jéghegy csúcsát jelenthetik, hiszen rengeteg nő nem mer beszámolni arról, mit követtek el ellenük. Gyakrabban fordulnak pszichológushoz vagy orvoshoz az esetek miatt – így a nyomozók rajtuk keresztül is próbálják felfedezni a történteket.

Ukrajna szerint az oroszok háborús eszközként használják a nemi erőszakot a civil lakosság ellen – Oroszország viszont a felmerülő bizonyítékok ellenére tagadja a vádakat. A Nemzetközi Büntetőbíróságon már elindult egy eljárás az Ukrajnában feltételezhetően elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében, az ukrán hatóságok pedig a most vizsgált esetek bizonyítékait is továbbítani fogják a bíróság felé.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!