Hatra nőtt a lengyel bányarobbanás áldozatainak száma

2022. április 25. – 21:34

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap még két halálos áldozatról és több eltűntről lehetett tudni, hétfőre viszont már hatra nőtt a lengyelországi bányarobbanás áldozatainak száma, közölte hétfői sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A tragédia a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Zofiówka bányájában történt az elmúlt hét végén bekövetkezett földmozgás után.

A miniszterelnök a sziléziai Bytom városban működő bányamentőközpontba látogatott, és a helyszínen rendezett sajtóértekezleten a lengyel bányászat, a sziléziai régió, valamint egész Lengyelország fekete hetének nevezte az elmúlt napokat. Morawiecki ezzel a JSW két sziléziai üzemében, a Jastrzebie városban működő Zofiówka bányájában, valamint a Pawlowice községben működő Pniówek bányájában múlt héten bekövetkezett balesetekre utalt.

Morawiecki elmondta, biztosan tudják, hogy nem maradt életben két vájár, aki a Zofiówka bányában a föld alatt rekedt a szombaton bekövetkezett földmozgás után. Négy vájár után a mentők továbbra is kutatnak.

A másik, pawlowicei bányában a mentést pénteken fel kellett függeszteni, miután a tárna mélyén rekedt hét bányászt kereső mentők közül is többen megsérültek újabb föld alatti robbanások miatt. A szerdán bekövetkezett első metánrobbanásokban legalább öt ember meghalt, több sérültet a Siemianowice Slaskie városban működő, égési sérülések kezelésére szakosodott kórházba vittek.

Vasárnap este a kórház vezetése az egyik ott kezelt bányász haláláról számolt be, az intézményben jelenleg 20 pawlowicei sérültet ápolnak.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!