Fokozódó veszélyt jelentenek a drónosok az olasz műemlékekre

2022. április 25. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid idő alatt két olaszországi műemléknek is drón ütközött a kezelője ügyetlenségének köszönhetően, úgy ráadásul, hogy egyik esetben sem volt röptetési engedély a drónra. Az első eset még múlt héten történt, akkor egy mexikói testvérpár repült neki a pisai ferde toronynak, míg most egy argentin turista drónja ütközött neki a római Palazzo Venezia tetejének – a 15. századi épület részben arról híres, hogy Benito Mussolini diktátor ennek ablakából intézte nagy beszédeit.

Olaszországban egyébként minden drónozást előre engedélyeztetni kell a polgári repülésügyi szervezettel, de Róma belvárosában és a Vatikánban például így is esélytelen drónozni a felbecsülhetetlen értékű műemlékek miatt. Szerencsére sem a múlt heti pisai, sem a mostani római esetben sem keletkezett kár.

A The Guardian cikke szerint 2020-ban egy lengyel turista drónja zuhant le a Colosseumon belül, míg 2020 júliusában a közlekedés biztonsága elleni támadással gyanúsítottak meg, miután drónjával 2000 méter magasba emelkedve már a repülési közlekedést veszélyeztette, magát a drónt is egy pilóta jelentette. Az utóbbi esetet elkövető férfi olasz volt egyébként.

Nem tudni, a fenti esetekben mekkora bírságokat szabtak ki, de törvényileg 516 euró és 64 ezer euró között, vagyis nagyjából 200 ezer és 24 millió forint közötti összeget lehet kiszabni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!