Választások Szlovéniában: A Szabadság Mozgalom nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

2022. április 24. – 20:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még nincs hivatalos eredmény a szlovéniai parlamenti választásokon, de az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérés szerint nyert a nemrég alapított Szabadság Mozgalom.

Április 24-én, vasárnap tartották Szlovéniában a parlamenti választásokat, a választókat rögtön a szavazófülkéből kilépés után kérdezték meg (ez az exit poll), eszerint pedig a Szabadság Mozgalom nyert. A felmérés szerint a Szabadság Mozgalom 42 mandátumot szerzett, a második helyre a Janez Jansa miniszterelnök pártja, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) került 26 mandátummal. Őt követi a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8, a Szociáldemokraták (SD) 7 és a Baloldal (Levica) 5 képviselői hellyel a 90 fős parlamentben.
Egy-egy garantált mandátuma lesz a magyar és az olasz kisebbségnek is. Rájuk csak a nemzetiségek szavazhattak.

A hivatalos eredményre még várni kell, addig is ajánljuk ezt a cikkünket, melyben bemutatjuk, miért is különösen izgalmas az idei szlovén választás, például mert a nyertes párt önmagában nem tud kormányt alakítani elegendő mandátum híján, így kérdéses, hogy melyik másik párttal alkot majd koalíciót, az sem biztos, hogy nem a jelenlegi orbánista, de oroszellenes Janša marad-e a miniszerelnök.

A nemrég alakult Szabadság Mozgalom vezetője is izgalmas jelenség, Robert Golob erős üzleti háttérrel jelent meg a szlovén politikai színtéren.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!