Az ukránok szerint civilek rekedtek a szinte porig rombolt mariupoli Azovsztal acélgyár alatt

2022. április 22. – 08:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mariupoli ostromlott Azovsztal acélgyár nagy része megsemmisült a föld felett, és civilek rekedtek az összedőlt épületek alatt – állítja a város egyik utolsó védője.

Az Azovsztal acélgyárat, az ukrán ellenállás utolsó fellegvárát folyamatosan támadják, Kijev pedig azzal vádolja az orosz erőket, hogy bunkerromboló bombákat használnak, miközben civilek százai húzódnak meg a gyár alatt.

Az ukrán tárgyalócsoport vezetője, Mihajlo Podoljak, Zelenszkij elnök fő tanácsadója korábban azzal vádolta a világ vezetőit, hogy „vér tapad a kezükhöz”, a világ pedig „az interneten figyeli a gyerekek meggyilkolását, és hallgat”.

Szvjatoszlav Palamar, az ukrán Azov ezred parancsnokhelyettese a BBC-nek adott interjújában megismételte a korábbi állításokat. Azt mondta, hogy oroszok hadihajókról lőtték az acélgyárat, és bunkerbombákat dobtak rá.

Elmondása szerint a civilek külön vannak, a fegyveresektől odébb. Minden pincehelyiségben 80-100 ember tartózkodik. Nem tudni, hogy összesen hány civil rekedt odalent, mivel néhány épület megsemmisült, és az ukrán katonák nem tudták elérni őket az ágyúzások miatt. Egyes bunkerek bejáratait nehéz betonlapok zárták el, amelyeket csak gépek tudtak mozgatni.

„Azokkal a civilekkel tartjuk a kapcsolatot, akik elérhető helyen tartózkodnak. Tudjuk, hogy három hónapos kisgyerekek is vannak ott” – mondta Palamar.

„Ez volt a mi rögtönzött kórházunk... Nehézbombákat dobnak az Azovsztal acélműre, és most nagyon sokan vannak a romok alatt... Azovsztalt lebombázták, és szinte teljesen megsemmisítették. Szedegetjük ki az embereket a romok közül” – mondta egy rádiónak nyilatkozva a parancsnokhelyettes.

„52 napos blokád és heves harcok után fogynak a gyógyszerek. És akkor még az elesett katonáink temetetlen holttestét is itt tartjuk, akiket méltósággal kell eltemetnünk, Ukrajna által ellenőrzött területeken” – mondta.

Palamar azt kérte, hogy biztosítsák a civilek biztonságos kijutását az acélműből, és felszólított egy harmadik országot vagy nemzetközi szervezetet, hogy lépjen fel a biztonságukért.

Palamar ugyanakkor azt mondta, szó sem lehet megadásról.

„Ami a civilek biztonságos kiútjáért cserébe történő megadást illeti, remélem, mindannyian tudjuk, kikkel van dolgunk. Határozottan tudjuk, hogy az Orosz Föderáció minden garanciája, nyilatkozata semmit sem ér”

– mondta.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!