Az Egyesült Államok szerint Kína papagájként ismételgeti az orosz biztonságpolitikai elképzeléseket

2022. április 22. – 07:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kijelentette, hogy Kína továbbra is „papagájként ismételgeti” Oroszország biztonságpolitikai elképzeléseit az orosz-ukrán háborúval összefüggésben.

A külügyminisztérium szóvivője, Ned Price egy sajtótájékoztatón tette ezt a megjegyzést, amikor Hszi Csin-ping kínai vezető azon beszédéről kérdezték, amelyben az oroszok „oszthatatlan biztonság” koncepciójára, valamint az általa javasolt „globális biztonsági kezdeményezésre” hivatkozott .

Price megismételte, hogy Kínának súlyos következményekkel kell számolnia, ha anyagi támogatást nyújt Oroszország háborús erőfeszítéseihez, de egyelőre nem látják, hogy Peking ilyen jellegű segítséget adott volna Moszkvának.

Az Egyesült Államok továbbra is fenntartja azt a szabályokon alapuló nemzetközi rendszert, amelyet hasonló gondolkodású partnereivel az emberi jogok, a szuverenitás és az önrendelkezés tiszteletben tartása alapján épített ki – mondta Price. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy fenntartsuk azokat a rendszereket, amelyeket a világ egyes országai, köztük Oroszország és a Kínai Népköztársaság is támadnak (…)” – tette hozzá.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!