Nem fogad több Pfizer-vakcinát Lengyelország, mert az ukrán menekültek ellátása miatt nem is tudnák kifizetni

2022. április 19. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajnából érkező menekültek ellátása miatt új forrásokra van szüksége a lengyel költségvetésnek, ezért ideiglenesen nem fogják tudni kifizetni a Pfizert a jövőbeni vakcinaszállítmányokért – írja az MTI. Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter a TVN24 hírtelevíziónak azt mondta, Lengyelország nem is fogad több Covid-vakcinát, mivel az ország vakcinakészletei jóval meghaladják az igényeket a védőoltásokra.

A 38 milliós Lengyelországban eddig több mint 22,4 millió ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát, a menekültválság kirobbanása óta pedig az ukrajnai menekültek is ingyen hozzáférhetnek a vakcinához. Niedzielski azonban egyes kutatások alapján azt mondja, az oltások és a fertőzések nyomán a lakosság mintegy 95 százalékának szervezetében alakult ki immunitás a koronavírus ellen.

Mobil oltópont a lengyelországi Krakkóban még 2021. májusában – Fotó: Omar Marques / Anadolu Agency via AFP
Mobil oltópont a lengyelországi Krakkóban még 2021. májusában – Fotó: Omar Marques / Anadolu Agency via AFP

Az utóbbi időben így mintegy 30 millió adag vakcinát adtak el, vagy adományoztak harmadik országoknak. Varsó viszont az igények globális csökkenése miatt viszont azt kérte az Európai Bizottságtól és a fő vakcinagyártóktól, hogy a 2023 végéig szóló szerződéseket osszák el egy tízéves időszakra – erre Niedzielski szerint a gyártók nem hajlandóak.

A miniszter jogi konfliktusra számít, azonban önmagában nem bonthatná fel a Pfizerrel kötött szerződést – mert azt nem is Varsóval kötötte meg a gyógyszercég, hanem a tagállamok nevében eljáró Európai Bizottsággal.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!