Akár 10 eurós napidíjat fizettetne a turistákkal a velencei városvezetés

2022. április 19. – 17:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután most húsvétkor ismét annyi turista özönlötte el az olaszországi Velence városát, mint a pandémiás időszak előtt, ezért a városvezetés úgy döntött, hogy egyelőre csak kísérleti jelleggel, de 10 eurós belépési díjat szednek majd minden turistától júniustól. A Guardian írja, hogy a 6 hónapos próbaidőszak után jövő januártól működne élesben is a rendszer.

A pandémia előtt évente 30 millió turista fordult meg Velencében, és a túlturizmus már olyan komoly problémákat okozott a városnak, hogy az olasz kormány segítségével már 2018-ban elkezdték kidolgozni a megoldást arra, hogy csökkentsék ezt a számot.

Az újonnan bevezetett rendszer szerint minden turistának előre kellene helyet foglalnia Velencébe, és attól függően, hogy épp mennyien vannak a városban, 3-10 euró közötti napidíjat fizetni. Regisztrálni az önkormányzat honlapján lehet majd, amiért még különböző akciókat is kapnak a turisták például a múzeumbelépőkre, és a tervek szerint maximum 40-50 ezer embert engednének be a városba az adott napon.

Fotó: Julie Limont / Julie Limont / Hans Lucas
Fotó: Julie Limont / Julie Limont / Hans Lucas

Az előregisztráció a Veneto régió lakosaira is vonatkozik, akiknek annak ellenére is előre kell jelezni az érkezésüket, hogy nem kell napidíjat fizetniük. Az önkormányzat a következő időszakban azt is bejelenti, hogy ha például valaki temetésre érkezik vagy egy rokonát látogatja meg, annak se kelljen fizetni. A napidíj egyébként azokra nem vonatkozik, akik legalább egy estére kivettek szállást a városban.

A tervek szerint beengedő-kapukat szerelnének fel a város fontos turisztikai pontjain, így tudnák megakadályozni, hogy azok ne jussanak be a városba, akik nem regisztráltak előzetesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!