Bázel egyes lakosai átmenetileg legálisan vehetnek élvezeti célból füvet

2022. április 19. – 19:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Először történik olyan Svájcban, hogy legálisan lehet marihuánához jutni, írja az MTI. Tavaly májusban kezdték el annak az enegedélyezését, hogy kísérleti jelleggel bizonyos helyeken legálisan lehessen kannabiszt venni, de Bázel az első város, ahol ez rövid időre meg is valósul. A kísérlettől azt várják, hogy megfelelő információkat kapjanak a jövőbeni alternatív szabályozási formákhoz, például a gyógyszertári értékesítéshez. Ez azt is jelentheti, hogy Svájcban már komolyan gondolkodnak egy holland vagy német mintájú legalizáción.

Annak ellenére, hogy az országban tilos a fű terjesztése, fogyasztása, előállítása és importálása, kifejezetten népszerűnek számít a helyiek körében, ráadásul a közvéleménykutatások is azt mutatják, hogy a többség támogatná, hogy újfajta szabályozást alkossanak a marihuána fogyasztásával kapcsolatban.

Fontos kiemelni, hogy a nyártól induló kísérletben nem Bázel teljes lakossága, hanem mindössze 400 kiválasztott vehet részt, a projektet pedig az önkormányzat, a Bázeli Egyetem és az Egyetemi Pszichiátriai Klinika is figyeli. A résztvevők többek között szárított kannabiszvirágot és hasist is vásárolhatnak két és fél évig a város patikáiban, cserébe rendszeresen kikérdezik őket, hogy a termékek fogyasztása milyen hatással van a fizikai és lelki egészségükre. Ezektől a kérdésektől azt várják a kutatók, hogy kiderüljön, mennyire változnak a fogyasztási szokások a potenciális legalizáció után.

A kísérletre olyan bázeli lakosok jelentkezhetnek, akik rendszeres marihuánafogyasztók. Fontos kikötés, hogy nem adhatják tovább a füvet másnak, és ha ezt a szabályt többször is megsértik, akkor kizárják őket a projektből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!