Menő dolog penthouse lakásban élni, ugye? Hát Észak-Koreában nem!

2022. április 16. – 08:07

Másolás

Vágólapra másolva

Habár az észak-koreai fővárosban, Phenjanban lenyűgöző magasházak épültek az elmúlt években, a Kim Dzsungon vezette diktatúrában nem a jól élő kevesek kiváltsága ilyenek felső szintjeire költözni. Miközben a világ más tájain ezek a remek kilátást, hatalmas tetőteraszokat kínáló penthouse lakások még az átlagembereknek is megfizethetetlenek, Észak-Koreában jellemzően a legszegényebbek költöznek ilyen magasra.

Az ok prózai – derül ki a Reuters összeállításából, amely annak apropóján készült, hogy a héten átadtak egy új, 80 emeletes felhőkarcolót. Ezek a magasházak ugyanis, bár látszólag vonzóak, rengeteg technikai problémával készültek vagy küzdenek.

A Reutersnek a 31 éves Jung Si-woo mesélt erről, aki 2017-ben disszidált északról Dél-Koreába. Ő a disszidálása előtt egy 13 emeletes épület harmadik emeletén élt, ahol nem volt lift, míg egy barátja, aki egy 40 emeletes tömbház 28. emeletén lakik, soha nem használta a liftet, mert az nem működött – mondta Jung.

A most átadott 80 emeletes felhőkarcolóról azt mondta a 31 éves férfi, hogy szerinte Kim Dzsongun ezzel is csak azt akarta bizonyítani, mennyit fejlődött az észak-koreai műszaki technológia, és nem a lakosság igényei voltak fontosak.

Kim Dzsongun megtekinti az új észak-koreai felhőkarcolót – fotó: KCNA via Reuters Kim Dzsongun megtekinti az új észak-koreai felhőkarcolót – fotó: KCNA via Reuters
Kim Dzsongun megtekinti az új észak-koreai felhőkarcolót – fotó: KCNA via Reuters

Arról is beszélt, hogy amikor Phenjanban élt, a legtöbb liftet naponta kétszer kapcsolták be, reggel és este egy kétórás idősávban. A magasabb emeleteken nemcsak a fel- vagy lejutás jelent problémát, hanem az is, hogy a rossz vízellátás, az alacsony víznyomás miatt sokszor víz sincs azokban a lakásokban, így sokszor a lenti néhány szintről kellett a vizet a magasba felvinni. Voltak, akik speciális szivattyúkkal próbálkoztak, de az észak-koreai felhőkarcolókban gyakran áram sincs.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!