Módosítják azt a román törvényt, ami eddig nem engedte a fekete-tengeri földgáz kitermelését

2022. április 15. – 15:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A román kormány pénteken a parlament elé terjesztette a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvénymódosító indítványt, amit sürgősségi eljárásban fognak megvitatni. A kormány közleménye szerint jogszabály mind a tengeri (offshore), mind a szárazföldi (onshore) gázmezők kitermelésének új lendületet ad.

A 2018-ban elfogadott korábbi, jelenleg még hatályos jogszabállyal a befektetők elégedetlenek voltak, ezért az új tervezettől tették függővé főleg a fekete-tengeri földgáztartalékok kitermelésének megkezdését. A román kormány úgy vélte, hogy az új tervezet versenyképes adózási rendszert hoz létre, és az adókkal együtt a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százaléka a román államé lesz, 40 százaléka a befektetőké.

Nicolae Ciuca román liberális miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Black Sea Oil and Gas amerikai vállalat már az év közepén felszínre hozza az első gázmolekulákat egy kisebb méretű fekete-tengeri földgázmezőből, ahonnan évente egymilliárd köbméter gázt terveznek kitermelni. A nagyobbik gázmező, a Neptun Deep kitermelése várhatóan 2026-ban kezdődhet meg – mondta a miniszterelnök.

Ezt az osztrák OMV és a román Romgaz vállalatok fogják kitermelni, onnan a tervek szerint évente 10 milliárd köbmétert gázt hoznak felszínre. A román kormányfő szerint a törvény lehetővé teszi, hogy a dél-kelet romániai Buzau megyében Caragele településen levő onshore mezőn is megkezdődjön 2024 elején a mély kitermelésű gáz felszínre hozatala.

A 24.hu korábbi cikke szerint a fekete-tengeri kitermelésbe Magyarország is beszállt volna, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy március 9-i Facebookra feltett videóban beszélt el is mondta, hogyan.

Szijjártó a videóban arról beszélt, hogy hét éve tárgyalt az amerikaiakkal arról, hogy „volnának-e kedvesek elkezdeni kitermelni onnan a gázt”. Megjegyezte: „Mi a románokkal közösen, a román barátainkkal közösen megépítettük azt a gázvezetéket, amely ezt a gázt a romániai fekete-tengeri részről idehozná Magyarországra. Kifizettünk érte egy csomó pénzt, megépítettük. Hét év alatt nem sikerült az amerikaiaknak döntést hozni a kitermelésről. Megmondták, hogy hát már nem is fognak, inkább eladják. Na most ezzel hét évet vesztettünk” – írta a videó alapján korábban a 24.hu.

A Telexen még tavaly nyáron írtunk arról részletesen, hogy úgy engedtünk az oroszoknak gázügyben, hogy az amerikaiak sem akadhatnak ki, arról pedig, hogy mit tehet Magyarország az orosz gáz nélkül, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(MTI, 24.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!