Több orosztól is megvonták a ciprusi állampolgárságukat

2022. április 13. – 18:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ciprus megvonta az állampolgárságot huszonegy orosz személytől, köztük négy, uniós szankciós listán szereplő oligarchától – írja az MTI.

A Fileleftérosz nevű ciprusi lap szerint olyan személyekről van szó, akik Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartoznak, illetve az ő feleségeikről és gyermekeikről. A nyugati országok ugyanis szankciós listára helyeztek az orosz invázió nyomán számos orosz oligarchát, az orosz elnökhöz fűződő állítólagos kapcsolataik miatt.

Háború ellen tüntetők Nicosiában április 7-én – Fotó: Iakovos Hatzistavrou / AFP
Háború ellen tüntetők Nicosiában április 7-én – Fotó: Iakovos Hatzistavrou / AFP

A Fileleftérosz úgy tudja, hogy a négy oligarcha 2013 és 2019 között szerezte az úgynevezett aranyútlevelét, amely egyebek között az Európai Unión belüli szabad mozgást is lehetővé teszi számukra. Ciprus aranyútlevél-programja lehetővé tette az EU-n kívüli országok polgárainak a ciprusi állampolgárság tulajdonképpeni megvásárlását azzal, hogy az igénylő a dokumentumért cserében legalább 2,5 millió eurós befektetést vállal a szigeten. Ciprus a tehetős orosz állampolgárok kedvelt úticéljának számított, egyrészt turisztikai, másrészt pénzügyi szempontból.

Az Európai Bizottság már jó ideje igyekszik fellépni az aranyútlevelek vitatott gyakorlatával szemben, amelyet mindenekelőtt a biztonsági kockázatok, a pénzmosás, az adócsalás és a korrupció szempontjából tart aggályosnak. Ciprus egyébként 2020 novemberében állította le a programot, s így tett a hasonló programot működtető Bulgária is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!