Járdába fúrt rakéta, térképre tűzött honvágy

2022. április 13. – 07:17

frissítve

Járdába fúrt rakéta, térképre tűzött honvágy
Beszerzőkörúton Mariupol utcáin Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Bucsában már négyszáz fölé kúszott a mészárlás exhumált áldozatainak száma, addig Vlagyimir Putyin a Vosztocsnij űrrepülőtéren az orosz űrhajózás napján tartott beszédében annyival intézte el az orosz katonák brutalitásának mementóját, hogy „ez ugyanaz a hamis vád, mint amivel Szíriában kellett szembesülnünk”, és ismét azzal vette védelmébe az Ukrajna ellene másfél hónappal ezelőtt indított inváziót, hogy „nem volt más választása”, és kétsége nincs afelől, hogy Oroszország eléri „világos és nemes” céljait.

Putyin az orosz erők Észak-Ukrajnából és Kijev térségéből történt kivonulása óta először beszélt a nyilvánosság előtt, baljós csengésű diagnózisában megállapította: az Ukrajnával folytatott tárgyalások „zsákutcába” jutottak. Ennél a kijelentésnél alig volt derűsebb az ukrán tárgyaló delegáció helyzetjelentése, mely szerint „a tárgyalások nagyon nehezek, de folytatódnak”.

A háború súlypontja valóban keletre tevődött át; a fellélegző Nyugat-Ukrajnába százezrek tértek vissza külföldről. Azonban a hadműveleti területeken nem enyhült a nyomás: Harkiv továbbra is részlegesen be van kerítve, kedd hajnalig 24 óra alatt hat orosz támadást vertek vissza ukrán katonák Donyeckben és Luhanszkban. Mariupol polgármestere több mint tízezer civil áldozatról számolt be, elmondása szerint a holttestek beborítják az utcákat. Az Azovi-tenger utolsó ukrán kézen lévő kikötővárosából vegyi fegyver bevetéséről szóló híresztelések is érkeztek, melyeket felkapott a brit kormányzat, de az Egyesült Államok újból lehűtötte a kedélyeket: Oroszország továbbra sem tárol az ukrán fronton vegyi fegyvereket.

Képes válogatásunk a 48. háborús nap magas politikai és mély hétköznapi eseményeiről.

Fotó: Zohra Bensemra / Reuters
Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

Az ukrán területvédelmi erők tagjai melegítik ebédjüket egy Kijev melletti ellenőrzőpontnál, ami eredetileg egy, a visszavonuló orosz csapatok által elpusztított hidat őrzött.

Fotó: Celestino Arce / NurPhoto / AFP
Fotó: Celestino Arce / NurPhoto / AFP

A gyakorlatilag teljesen elpusztított Csernyihivben az egyébként orosz családba született Jurij Gagarinról elnevezett stadiont sem kímélte az orosz tüzérség.

Fotó: Alexander Nemenov / AFP
Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Orosz katona araszol előre a március közepén lebombázott mariupoli színház padlóját borító jégben és üvegszilánkokban. Az orosz vezérkar a lehető leghamarabb le akarja zárni a kikötőváros ostromát, hogy minden erőt a Luhanszk és Donyeck megyékben állomásozó ukrán csapatok ellen tudjon összpontosítani.

Fotó: Evgeny Biyatov / Kremlin / Sputnik / Reuters
Fotó: Evgeny Biyatov / Kremlin / Sputnik / Reuters

Vlagyimir Putyin beszédhez készülődik a Vosztocsnij űrrepülőtéren, az orosz űrhajózás napján tartott ünnepségen, melyen egyebek mellett arról elmélkedett, hogy a Szovjetuniót is elszigetelték annak idején, mégis elsőként jutott az űrbe.

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

Állig felfegyverzett ukrán katona a Kijevtől nyugatra található Irpinyben. Az orosz erők visszavonulásuk ellenére igyekeznek lekötni az ukrán fővárost védő erőket, hogy azokat ne lehessen átcsoportosítani a szorult helyzetbe került régiók támogatására.

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

„…fájdalom, de úgy tűnik, innét is menniük kell, iszonyatos égi háború, heavenly war, előjeleit véli ő látni, mondta, ebben az állati változásban, olyat, ami pusztítóbb minden elképzelhetőnél” (Krasznahorkai László: Háború és háború)

Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / Getty Images

Ijesztő köztéri műalkotásként áll ki az aszfaltból a kelet-ukrajnai Liszicsanszk városára kilőtt, ámde fel nem robbant orosz rakéta.

Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / Getty Images

A kelet-ukrajnai Dnyipro város egyik hostele, melyet a háború félkész állapotban talált, 87 menekültnek biztosít jelenleg szállást, de március eleje óta összesen már több mint ezren húzták meg magukat benne hosszabb-rövidebb ideig. Ukrajnában mintegy hétmillió belső menekült, azaz az országban maradt, de otthonát elhagyni kényszerült ember van.

Fotó: Daisuke Tomita / The Yomiuri Shimbun / AFP
Fotó: Daisuke Tomita / The Yomiuri Shimbun / AFP

Egy Lengyelországba menekült kislány bejelöli szülővárosát a térképen. Az ENSZ adatai szerint eddig több mint 4,5 millió ukrán – többségében nők, idősek és gyerekek – menekültek külföldre az invázió elől, azonban ahogy a háború súlypontja egyre inkább délkeletre tevődik át, úgy nő meg a visszatelepülők száma is.

Fotó: Toya Sarno Jordan / Reuters
Fotó: Toya Sarno Jordan / Reuters

Az ukrán menekültek már a mexikói Tijuana felől is megpróbálnak bejutni az Egyesült Államokba. Joe Biden amerikai elnök 100 ezer ukrán menekült befogadására tett ígéretet, de az amerikai hatóságok márciusban összesen 12 kérelmet intéztek el.

Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters
Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters

Roman Tiaka 47 évesen halt hősi halált, hozzátartozói a Lviv közelében található Sztebnyikben vettek tőle végső búcsút.

Fotó: Ronaldo Schemidt / AFP
Fotó: Ronaldo Schemidt / AFP

Egy Szlovjanszkban maradó férfi búcsút vesz a kelet-ukrajnai városból távozó feleségétől. A kijevi vezetés felszólította a Donbasszban élő civil lakosságot, hogy még a küszöbön álló orosz offenzíva előtt hagyják el a régiót. Azonban a fegyverbíró férfiaknak maradniuk kell, hogy az ukrán reguláris haderőkkel karöltve felvegyék a harcot az oroszpárti milíciákkal és a térségbe csoportosított orosz erőkkel.

Kapcsolódó